Το άλλο όνομα του Καστελλόριζου είναι Μεγίστη.

Επτά χρόνια φαγούρα… Επτά χρόνια που το μικρό νησί των Δωδεκανήσων, με τους πεντακόσιους κατοίκους και τα ούτε δέκα χιλιόμετρα έκταση, μπήκε με φόρα στη ζωή μας. Για να μετατραπεί σε συνώνυμο της μέγιστης αντιπαράθεσης από εκείνους που μας βάλανε, από εκείνους που δεν μας βγάλανε και από όσους μας κρατάνε μέσα, δεμένους χειροπόδαρα.

Φυσικά και κανείς δεν έχει ξεχάσει εκείνη την Παρασκευή 23 Απριλίου 2010, όταν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με φόντο το Καστελλόριζο έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις και θύμισε το νησί της οσκαρικής ταινίας «Μediterraneo». Την προσφυγή, δηλαδή, της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης και μαζί τον δρόμο των Μνημονίων, της λιτότητας, των μέτρων και πολλών ακόμα βασάνων.

«Εσείς μας βάλατε στα Μνημόνια, εγώ θα σας βγάλω. Σε έναν χρόνο θα σας βγάλω και θα σε πάρω μαζί με τον Γιώργο να πάμε στο Καστελλόριζο» είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στη Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο της συνάντησής τους. Διαχωρίζοντας άλλη μία φορά την κυβέρνησή του από τις ευθύνες για το παρόν της Ελλάδας.

«Πάμε τώρα Καστελλόριζο, Αλέξη, να σου πω πώς μας χρεοκόπησε ο φίλος σου ο Κώστας και πώς ο Αντώνης κι εσύ μας φορτώσατε άλλα πέντε χρόνια Οδύσσειας!» ανταπάντησε, μέσω twitter ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος φρόντισε να ρίξει τις ευθύνες σε όλους τους άλλους, εξαιρώντας φυσικά των εαυτό του.

Οταν, ύστερα από όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα, το μόνο στο οποίο αποβλέπουν οι πρώην και οι νυν είναι να βγάλουν την ευθύνη από πάνω τους, εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς τι μας περιμένει ακόμα.

Πραγματική Οδύσσεια όχι όμως του Ομήρου αλλά στην εκδοχή του Αλέξη Τσίπρα, που θέλει τον Οδυσσέα να φτάνει στην Ιθάκη μέσω της… αργοναυτικής εκστρατείας. Μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα δηλαδή. Χαμένοι κάπου ανάμεσα στους Κύκλωπες και στο χρυσόμαλλο δέρας με τις συμφορές σε μεγίστη κλίμακα.