Στη Χαριλάου Τρικούπη έλαβαν επιστολή από τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Να θυμίσω πως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε δύο πρόσφατες συνεντεύξεις του άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πάει στο ΣΕΦ για το Συνέδριο της ΔΗΣΥ. Στην επιστολή, όμως, γράφει κάτι σε στυλ οι λεπτομέρειες θα κανονιστούν με τους συνεργάτες μας. Εξού και οι σύντροφοι συμπεραίνουν πως ο Βενιζέλος θα δώσει το «παρών» τελικά.
Κατά τα λοιπά, στον παραδοσιακό τόπο των πράσινων συνεδρίων θα βρεθούν ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος θα μιλήσει και στην Ολομέλεια, καθώς και οι Χάρης Θεοχάρης και Γιώργος Σωτηρέλης για να μιλήσουν σε εργαστήρια. Την πρόσκληση να παραβρεθούν έχουν αποδεχθεί ο Γιάννης Βούλγαρης και ο Πάνος Τσακλόγλου. Επεται, αναφέρουν οι του Οργανωτικού, και συνέχεια.

Πιστεύω

Από το βενιζελικό στρατόπεδο, πάντως, αν και επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα των διοργανωτών –λένε δηλαδή ότι όντως θα πάει στο Συνέδριο ο πρώην πρόεδρος -, επισημαίνουν ότι δεν σκοπεύει να πει άλλα πράγματα από αυτά που πιστεύει. Και δεν θα μπει σε άλλου τύπου διαδικασίες. Θα μιλήσει για το όλον και τη χώρα. Και ο νοών νοείτω.

Ενδιαφέρον

Παρεμπιπτόντως, όσοι βρίσκονται στην απέναντι όχθη –ή, για να το πούμε διαφορετικά, επικρίνουν την ηγετική ομάδα της ΔΗΣΥ –έχουν άλλη άποψη σχετικά με το αν θα είναι μεγάλη η προσέλευση στο Συνέδριο. Συγκεκριμένα, διατείνονται ότι από την επαρχία οι πληροφορίες τους λένε πως «δεν υπάρχει ενδιαφέρον». Ειδικά από δημάρχους και λοιπούς θεσμικούς.

Ταύτιση

«Με ρωτούν εδώ και μέρες πολλές φίλες και φίλοι αν θα πάω στη σημερινή συγκέντρωση. Η απάντησή μου είναι απλή: σέβομαι την άποψη και τη στάση καθενός. Αλλά η στάση μου είναι ξεκάθαρη. ΟΧΙ –ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΩ. Και μάλιστα για πολλούς λόγους. Βλέποντας ποιοι τη διοργανώνουν, διαπιστώνω ότι δεν έχω καμία σχέση με σχεδόν όλους –υπάρχουν μια δυο εξαιρέσεις που τιμώ. Είτε γιατί είναι ακραίοι νεοφιλελέ είτε ό,τι απέμεινε από το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ. Οπότε έχουν δική τους ατζέντα που ΕΜΕΝΑ τουλάχιστον δεν με εκφράζει».

Ποιον δεν εκφράζουν οι «Παραιτηθείτε»; Τον Ευάγγελο Αντώναρο, όπως ενημέρωσε τους 1.350 ακολούθους του στο facebook λίγο πριν από τη χθεσινή συγκέντρωση. Ποιος άλλος έχει πρόβλημα με τους «Παραιτηθείτε»; Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου που επίσης χθες το απογευματάκι τιτίβισε «καλύτερα να παραιτηθούν οι «Παραιτηθείτε»». Η ταύτιση απόψεων ενός υπερασπιστή του νεοκαραμανλισμού κι ενός συριζαίου ήταν τόσο αναμενόμενη. Και τόσο πασέ.

Γευσιγνωσία

Ο Κούλογλου, επίσης χθες, είχε τη χαρά να προσκαλέσει όσους βρίσκονται στη βελγική πρωτεύουσα σε μια εκδήλωση γευσιγνωσίας, με στόχο να αναδείξει τον ελληνικό γαστρονομικό πλούτο. Η εκδήλωση τιτλοφορούνταν «Η Ελλάδα στο πιάτο σας» και, σύμφωνα με τη διαδικτυακή πρόσκληση, «φέρνει μαζί τέσσερα χαρακτηριστικά ελληνικά προϊόντα –τον ταραμά, τη φάβα, τον τραχανά και τις πίτες -, προορισμένα να ιντριγκάρουν τέσσερις γνωστούς έλληνες σεφ. Μαζί με αυτούς και τις δημιουργίες τους θα ταξιδέψουμε στις ελληνικές γεύσεις και παραδόσεις μέσα στην καρδιά του Ευρωκοινοβουλίου». Βλέποντας κανείς την αφισέτα της εκδήλωσης με το ποτήρι λευκό κρασί και το πιάτο με χταποδάκι και φάβα σε φόντο απέραντου γαλάζιου, δεν μπορεί να μην παραφράσει τον Πρωθυπουργό: τη φάβα, λοιπόν, δεν θα μας την πάρουνε.

Ελληνοτουρκικά

Μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά, στο Στρασβούργο, συζητήθηκε χθες στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Εκθεση Προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ψηφίστηκαν και οι περισσότερες από τις τροπολογίες που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης για τα ελληνοτουρκικά θέματα. Από τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μέχρι τη Θεολογική της Χάλκης και το casus belli. Και όπως λέει, αναμένεται να ψηφιστούν και στην Ολομέλεια. Ο Ανδρουλάκης υποστηρίζει ότι αυτή η στάση του Ευρωκοινοβουλίου είναι η απτή απόδειξη πως αλλάζει η στάση της Ενωσης απέναντι στην Τουρκία. Μέχρι πέρυσι, που επίσης έφερνε αντίστοιχες τροπολογίες, αυτές δεν υπερψηφίζονταν. Τώρα το 95% των ελληνικών θέσεων έγινε αποδεκτό, λέει. Για να δούμε.

Τρολάρισμα

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, παρότι βγαίνοντας από το Μαξίμου είπε –τι πρωτότυπο! –τα χειρότερα για την κυβέρνηση, μπαίνοντας έδωσε ένα δώρο στον Αλέξη Τσίπρα. Τη «Διακήρυξη της ΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση». Αν και εικάζω πως κάποιος που μπήκε στην ΚΝΕ τη χρονιά που έπεσε το Τείχος του Βερολίνου σίγουρα θα το διαβάσει απνευστί, το λες και τρολάρισμα εκ μέρους του συντρόφου γενικού γραμματέα.