Προϋπόθεση για να βγει η Ελλάδα από την κρίση είναι να ξαναχτίσουμε τη μεσαία τάξη. Για να το πετύχουμε πρέπει να απελευθερώσουμε τα δημιουργικά στρώματα της χώρας από βάρη που σήμερα τα καθηλώνουν: το δυσλειτουργικό κράτος, το αργό δικαστικό σύστημα, το φθαρμένο τραπεζικό σύστημα, την κρατικοδίαιτη επιχειρηματική ελίτ, τα ελεγχόμενα μίντια. Τις δυνάμεις δηλαδή που δεν επιτρέπουν τις νέες δημιουργικές πρωτοβουλίες των Ελλήνων να σταθούν στα πόδια τους. Αντίθετα με ό,τι πιστεύει η πολιτική ηγεσία, η αύξηση του ΑΕΠ δεν μπορεί να εξασφαλίσει την δημιουργία υγιούς και δυναμικής μεσαίας τάξης. Με σημερινές συνθήκες, η αύξηση του ΑΕΠ θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη οικονομική ανισότητα διότι θα οδηγηθεί από τους λίγους που μπορούν να ρισκάρουν σε μια χώρα όπου το κράτος καταστρέφει καθετί δημιουργικό. Δηλαδή, από εκείνους που έχουν κεφάλαια, πρόσβαση στο κεντρικό κράτος ή και τα δύο.

Η δημιουργία μιας ισχυρής μεσαίας τάξης είναι πολιτική υπόθεση. Διότι η δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου θα επιτευχθεί αν η οικονομική ανάπτυξη συνδεθεί με τη δυνατότητα όλων μας να νιώθουμε ασφάλεια, την αίσθηση ότι είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο και το κράτος, την εξάσκηση του δικαιώματός μας να συνδιαμορφώνουμε το μέλλον μας, τη διάθεση να προοδεύουμε και άρα να δημιουργούμε ελεύθερα.

Συνθήκη για να συμβούν τα παραπάνω είναι να δημιουργηθεί σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικών και πολιτών, σχέση που επαφίεται στη διάθεση και συμπεριφορά των πολιτικών. Αφορά δηλαδή το κατά πόσον πιστεύουν τα κόμματα στην αξία του Ελληνα.

Από άλλα κόμματα δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά. Η ΝΔ δεν πιστεύει σε όλους τους Ελληνες. Πιστεύει σε εκείνους που σήμερα μπορούν να οδηγήσουν και άρα να καρπωθούν την ανάπτυξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πίστεψε ποτέ στον Ελληνα. Γι’ αυτό συμπεριφέρεται πατερναλιστικά, βάζει απέναντι κάθε πολίτη που δημιουργεί και αγκαλιάζει το μεγάλο κεφάλαιο, ειδικά το ξενόφερτο.

Το μόνο κόμμα που πίστεψε στην αξία του Ελληνα και τις δυνατότητές του είναι το ΠΑΣΟΚ του ’81. Εχοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο της σκέψης του έχτισε μια πολιτική πρόταση που ενέπνευσε γενιές Ελλήνων. Δεν είναι τυχαίο ότι από το 2004 οι όμορες πολιτικές δυνάμεις προσπαθούν να ιδιοποιηθούν ένα κομμάτι του, χωρίς όμως να κάνουν τη δουλειά που χρειάζεται, να βάλουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής τους σκέψης.

Σε λίγες ημέρες η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα προσπαθήσει να εμπνεύσει πάλι τους Ελληνες στη συνδιάσκεψη που θα παρουσιάσει το Σχέδιο Ελλάδα. Το σχέδιο ευελπιστεί να μιλήσει στην πλειοψηφία των Ελλήνων, που δεν εκπροσωπούνται στην πολιτική σκηνή. Σε όσους δηλαδή πιστεύουν σε μια Ελλάδα που μπορεί να σταθεί στα πόδια της δημιουργώντας τις συνθήκες για μια ισχυρή και δημιουργική μεσαία τάξη.

Αν το Σχέδιο Ελλάδα μιλήσει σε όσους πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες φτάνει να απελευθερωθούν οι δημιουργικές της δυνάμεις, τότε είμαι σίγουρος ότι θα κάνει το πρώτο βήμα προς μια σωστή κατεύθυνση. Αλλιώς, η επόμενη δημοσκόπηση θα αναδείξει ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται τη ΔΗΣΥ ως ΠΑΣΟΚ χωρίς την καρδιά της πολιτικής του πρότασης: την πίστη του στην αξία του Ελληνα.

Ο Παύλος Γερουλάνος είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός