Ελπίζω να μην ακούσουν τη συμβουλή του υπουργού κ. Τόσκα («να το ξανασκεφθούν») οι υπεύθυνοι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) και να πράξουν αυτό που αποφάσισαν: ανοιχτή εκδήλωση στην Πλατεία Εξαρχείων στις 29 Ιουνίου με θέμα «Ανοιχτές και Ελεύθερες Πόλεις». Ελπίζω, επιπλέον, να είναι εκεί αυτοί που προσκαλεί η ΠΟΑΣΥ: «πολιτικά κόμματα, φορείς, ενώσεις πολιτών, για να αναδειχθούν οι πτυχές του προβλήματος και να κατατεθούν ρεαλιστικές προτάσεις για την επίλυσή του».

Γιατί κάτι πρέπει να γίνει με τα μικρά κράτη που δημιουργούνται εδώ και εκεί, που με την παρότρυνση του αχαρακτήριστου κ. Πολάκη οι οπλοφόροι τους πυροβολούν και δεν πειράζει αν από κάποια «στραβή» σκοτώνονται δεκάχρονα παιδιά, όπως δεν πειράζει αν από πρόθεση τραυματίζονται αστυνομικοί και καίγονται λεωφορεία και τρόλεϊ, ιδιωτικά αυτοκίνητα και καταστήματα και διαμερίσματα στα Εξάρχεια. Αλλά αν στο Ζεφύρι ή στο Μενίδι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα οι πολίτες γιατί απαιτείται σχεδιασμένη επιχείρηση (αποκλειστικής αρμοδιότητας του κ. Τόσκα) σαν αυτή που έγινε πριν 10 χρόνια στα Ζωνιανά, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα Εξάρχεια, όπου δεκάδες χιλιάδες κανονικοί άνθρωποι ζουν, εργάζονται, κάνουν βόλτες, πάνε σινεμά, για ποτό, σε βιβλιοπωλεία, σε δισκοπωλεία, σε εστιατόρια –και απλώς υπάρχουν μερικές εκατοντάδες βίαιοι που συγκεντρώνονται με αποκλειστικό στόχο να σπάσουν, να κάψουν, να λεηλατήσουν, μερικές φορές και να δολοφονήσουν. Χρησιμοποιώντας σαν ορμητήριο τον χώρο του Πολυτεχνείου που τους τον έχουν παραχωρήσει πρόθυμες ακαδημαϊκές αρχές για να προωθηθεί η επιστήμη ή ίσως για να απολαμβάνουν σαν σύγχρονοι Νέρωνες τις φωτιές γύρω τους.

Δεν είναι καινούργια φαινόμενα όλα αυτά, γιατί να τα λύσει ο κ. Τόσκας; Γιατί επί των ημερών του η κατάσταση χειροτερεύει, τα όρια του «άβατου» επεκτάθηκαν: μετά τις επιθέσεις εναντίον τους, λεωφορεία και τρόλεϊ δεν περνούν πια από την Μπουμπουλίνας και την Πατησίων τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου. Εδώ και 2 μήνες στέκεται καμαρωτά το γνωστό κόκκινο κοντέινερ πάνω στην Πλατεία, ενώ η «Συνέλευση για την Επανοικειοποίηση των Εξαρχείων», που το έστησε, ανακοίνωσε ότι απαιτείται η «ανάπτυξη πολιτοφυλακών και δομών κοινωνικής και ταξικής αυτοοργάνωσης». Περιμένει να δημιουργηθούν οι «δομές» για να διαπραγματευθεί επισήμως μαζί τους ο κ. Τόσκας;

Νομίζω ότι δεν υπάρχει καλύτερη απάντηση σε αυτά τα σχέδια από την ειρηνική κινητοποίηση του Δήμου και των ενδιαφερομένων κατοίκων και φορέων που καλεί η ΠΟΑΣΥ στην Πλατεία. Και δεν πρέπει αυτή να «ξανασκεφθεί» την απόφασή της, όπως απειλητικά την κάλεσε ο κ. Τόσκας, αλλά ο ίδιος να ξανασκεφθεί τα καθήκοντά του.