Υποψιάζομαι ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι για την κυβέρνηση κάτι σαν ανεμιστηράκι. Τη βγάζει από το συρτάρι κάθε φορά που κάνει ζέστη.

Κι επειδή τώρα με το Eurogroup έσφιξαν οι ζέστες, ψάχνουν πάλι να τη βρουν.

Οχι πως έχει σημασία. Ούτως ή άλλως, κανείς δεν ασχολείται. Κι ούτε πρόκειται ποτέ να προχωρήσει την αναθεώρηση η κυβέρνηση.

Για έναν απλό λόγο. Επειδή αν προσδιοριστούν τώρα με 180 ψήφους οι προς αναθεώρηση διατάξεις, θα έλθει μετά τις εκλογές ο Μητσοτάκης και θα γράψει με 151 ψήφους ό,τι Σύνταγμα θέλει.

Συμφέρει; Δεν συμφέρει. Είπαμε, είναι αριστεροί. Δεν είναι ηλίθιοι.

Διότι το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ακριβώς αυτό: ξέρει ότι μετά τις εκλογές δεν θα είναι ξανά κυβέρνηση.

Μπορεί οι δικοί της να διακινούν διάφορες ανοησίες περί ανάκαμψης, αξιοπιστίας των δημοσκοπήσεων και «άσε να δούμε…», αλλά η κυβέρνηση καταλαβαίνει ό,τι καταλαβαίνει κι η υπόλοιπη Ελλάδα: στις εκλογές δεν θα βρουν την ψήφο τους.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο εκεί επικεντρώνουν πλέον τις προσπάθειές τους. Οχι πώς θα κερδίσουν, αλλά πώς θα διατηρηθούν σε κάποια αξιοπρεπή επίπεδα ώστε να παραμείνουν υπολογίσιμη δύναμη μετά τις εκλογές.

Κακώς λοιπόν ασχολούνται με τις δημοσκοπήσεις όσοι ασχολούνται.

Ξέρετε γιατί; Επειδή από το 1974 και μετά ποτέ δεν υπήρξε εκλογική έκπληξη ή ανατροπή στην Ελλάδα. Πάντα ξέραμε τον νικητή των εκλογών πολύ πριν από τις εκλογές.

Είχαμε καλές δημοσκοπήσεις; Οχι βέβαια. Αλλά το αγαπημένο σπορ του έλληνα ψηφοφόρου είναι να προεξοφλεί το εκλογικό αποτέλεσμα και να συντάσσεται με τον νικητή.

Κι επειδή η ψήφος στην Ελλάδα είναι συνήθως τιμωρητική, πάντα γνωρίζουμε εγκαίρως ποιον προτίθεται να τιμωρήσει ο ψηφοφόρος.

Με άλλα λόγια, το πρόβλημα δεν είναι οι δημοσκοπήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι ο έλληνας ψηφοφόρος προεξοφλεί την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ επειδή θέλει να τιμωρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για ό,τι του έκανε ή δεν του έκανε.

Είναι αυτό δίκαιο; Ανευ σημασίας. Κι οι χριστιανοί όταν έμπαιναν στο Κολοσσαίο είχαν χίλιες φορές δίκιο απέναντι στα λιοντάρια, αλλά στο τέλος τούς έτρωγαν τα λιοντάρια.

Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να ηττηθεί πολύ πριν από τις κάλπες επειδή έχει επικρατήσει ευρύτατα ένα κλίμα αποδρομής του. Το οποίο δεν διαμορφώθηκε λόγω καλών ή κακών δημοσκοπήσεων αλλά από την αντίληψη που διαμορφώνει ο μέσος ψηφοφόρος για τη ζωή του και τον περίγυρό της.

Δεν ξέρω αν θα ανατρέψει η Επιτροπή Αναθεώρησης αυτό το σκηνικό, αλλά το κόβω δύσκολο.

Για πολλούς λόγους. Ασε που δεν ξέρω και πολλά λιοντάρια με γνώσεις συνταγματικού δικαίου.