Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ είναι μακιαβελικός και δεν το έκρυψε: «το θάρρος είναι η πρώτη αρετή που πρέπει να έχει ένας πολιτικός και σίγουρα εσείς αυτήν την αρετή την κατέχετε», είπε στον Πρωθυπουργό. Η αρετή του Αλέξη Τσίπρα συνίσταται στο ότι εφαρμόζει «δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», για τούτο ο κ. Λεμέρ αισιοδοξεί ότι «δεν είμαστε καθόλου μακριά από τη λύση» -, αλλά αρετή και αισιοδοξία δεν είναι αρκετές, «χρειάζεται και τύχη», πρόσθεσε, και έδειξε το γούρι του, το τυχερό χαϊμαλί που έχει αγοράσει από την αγαπημένη του Αμοργό και το φοράει βραχιόλι.

Το δίδυμο Virtù (αρετή, ήθος) και Fortuna (τύχη) καθορίζει την πορεία κάθε πολιτικού άνδρα, αναλύει διά μακρών ο Νικολό Μακιαβέλι στον «Ηγεμόνα», και προφανώς σε αυτό το δίδυμο αναφερόταν ο γάλλος υπουργός, που σπούδασε φιλολογία, πολιτικές επιστήμες και διοίκηση πριν ασχοληθεί με την πολιτική. Ισως για να χαριεντιστεί με τον Πρωθυπουργό –είχε τα κέφια του γιατί έλαβε 45% στην περιφέρειά του στις εκλογές της Κυριακής, μας ενημέρωσε χθες ο Μιχάλης Μητσός -, που του απάντησε πάντως με το αμήχανο γυμνασιακό «Συν Αθηνά και χείρα κίνει». Γιατί όπως όλοι σχεδόν οι επιτυχημένοι (δι’ εαυτούς) πολιτικοί, ο κ. Τσίπρας είναι εμπειρικός μακιαβελικός, μάλλον έμαθε στην πράξη πώς να αποκτά και να ασκεί εξουσία.

Ισως όμως ο κ. Λεμέρ δεν χαριεντιζόταν αλλά τον προειδοποιούσε: μην προκαλείς την τύχη σου, έκανες όσα έπρεπε, οι μεταρρυθμίσεις «θα είναι επωφελείς για τον ελληνικό λαό… θα επιτρέψουν στην οικονομίας σας την ανάπτυξη και την ευημερία» –μην υπαινίσσεσαι λοιπόν και μην αφήνεις τους υπουργούς να δηλώνουν ρητά πως όσα ψηφίστηκαν είναι καταστροφικά, μην ψάχνεις για ρεβάνς ζητώντας μέτρα για το χρέος: «πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί λύση στις 15 Ιουνίου… πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε μία νέα κρίση επί του ελληνικού ζητήματος». Γιατί αυτή τη φορά η τύχη δεν θα είναι με το μέρος σου, όπως το 2015, προειδοποιεί ο γάλλος υπουργός.

Ητοι, δεν άντεξες όσο κανένας άλλος μνημονιακός πρωθυπουργός ούτε επειδή έχεις μακιαβελική πολιτική αρετή ούτε επειδή δηλώνεις αριστερός –σε βοήθησε και η τύχη, που στην εποχή του Φλωρεντινού την αναπαριστούσαν με ρόδα που γυρίζει και φέρνει τους πάνω, κάτω· όπως και σήμερα, άλλωστε.

Ας ελπίσουμε ότι ο Πρωθυπουργός έλαβε το μήνυμα. Γιατί μπορεί να έχει στον νου του την εξουσία και το κόμμα του όταν διαπραγματεύεται, αλλά δυστυχώς τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης αφορούν και εμάς.