Το γεγονός ότι μια αθλητική επιτυχία που ήρθε πριν από 30 χρόνια, τον Ιούνιο του 1987, παραμένει τόσο «ζωντανή», καταδεικνύει από μόνο του το μέγεθός της το οποίο ξεπέρασε κατά πολύ τα αθλητικά πλαίσια.

Συνηθίζουμε να λέμε και είναι αλήθεια ότι η κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ 1987 από την Εθνική Ελλάδας άλλαξε την ιστορία και τη ροή του ελληνικού αθλητισμού και όχι μόνο του μπάσκετ.

Η πραγματική προσέγγιση, όμως, είναι ότι εκείνη η πορεία έδειξε τον δρόμο σε έναν ολόκληρο λαό για τον τρόπο προσέγγισης της επιτυχίας, που έρχεται μέσα από ενότητα, κοινό αγώνα χωρίς υστεροβουλία και θέτοντας στο περιθώριο κακώς εννοούμενους εγωισμούς.

Το 1987 μια χώρα μικρή σε έκταση, αλλά πρωτοπόρα στον πολιτισμό και σε επίδραση στα παγκόσμια δρώμενα, έφτασε σε μια απρόσμενη από πολλούς αθλητική επιτυχία η οποία περνούσε στα όρια του θριάμβου. Το κατάφερε με τους πρωταγωνιστές να κινούνται με σύνεση, ταπεινότητα, αυτογνωσία και μεγάλο σεβασμό.

Με την πάροδο των χρόνων, η επιτυχία αυτή παραμένει έντονη στη μνήμη όσων την έζησαν, συγκινεί και συναρπάζει νεότερες γενιές που την πληροφορούνται και τη ζουν μέσω αφηγήσεων και της τεχνολογίας και καταφέρνει να διατηρεί αναλλοίωτα τα μηνύματά της, παρά τον εκτροχιασμό που συστηματικά επιχειρείται και τη συντονισμένη προσπάθεια καπηλείας και εκμετάλλευσής της.

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος είναι πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης