Τι θα μας πουν τώρα όσοι θεωρούν πως ευθύνονται συλλογικά οι μουσουλμάνοι για την τρομοκρατία και πρέπει να πάρουμε μέτρα εναντίον τους; Οτι μετά τη φρικτή επίθεση στο Λονδίνο, για να «ξεκαρφωθεί» το μυστικό μουσουλμανικό κέντρο που τα οργανώνει όλα αυτά, σκηνοθέτησε ρήξη μεταξύ των κρατών του Κόλπου; Και όσοι ισχυρίζονται πως για τα κύματα προσφύγων φταίνε οι Δυτικοί που οργανώνουν εξεγέρσεις ή πραξικοπήματα για να αποσταθεροποιούν καθεστώτα, τι θα πουν τώρα που αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι τα κράτη της Μέσης Ανατολής εξοπλίζουν ομάδες το ένα εναντίον του άλλου;

Οσοι διαβάζουν ειδήσεις χωρίς ισλαμοφοβικά ή αντιιμπεριαλιστικά γυαλιά, έχουν καταλάβει εδώ και χρόνια ότι οι ποικιλώνυμες ισλαμιστικές οργανώσεις όχι μόνο έχουν δικούς τους τοπικούς πολιτικούς στόχους που αφορούν το κράτος τους (ή τη φυλή τους ή το κλαν στο οποίο ανήκουν), αλλά επιπλέον χρηματοδοτούνται και εξοπλίζονται από διαφορετικά κράτη, τα οποία πολεμούν μεταξύ τους «δι’ αντιπροσώπων» (proxy wars). Δηλαδή, σε όλη τη Μέση Ανατολή έχουμε μείγμα εμφύλιων συγκρούσεων (που έγιναν πόλεμοι στη Συρία και τη Λιβύη) στο εσωτερικό κρατών αλλά και καλυμμένων συγκρούσεων κρατών της περιοχής –οι επιθέσεις στην Ευρώπη είναι παραπροϊόντα τους και γίνονται πρωτίστως για λόγους προπαγανδιστικούς: ουσιαστικά για να κρύψουν οι διάφορες ομάδες τους πραγματικούς τους στόχους και η δράση τους να καθαγιαστεί ως «ιερός πολέμος κατά των απίστων». Ακόμη και η επίθεση της 9ης Σεπτεμβρίου εντασσόταν στα φιλόδοξα σχέδια του Μπιν Λάντεν να ανατρέψει τους Σαούντ, να γίνει κύριος της Σαουδικής Αραβίας και χαλίφης μετά.

Αυτά τα γνωρίζουν πολύ καλά οι παίκτες της περιοχής, κράτη και οργανώσεις, όπως και τα δυτικά κράτη –μόνο δημοσιογράφοι και διανοούμενοι παρασύρονται από την προπαγάνδα των οργανώσεων και προσπαθούν να μας πείσουν πως έχουμε αιματηρό πολιτιστικό ή θρησκευτικό πόλεμο. Οι ακροδεξιοί πολιτικοί δεν παρασύρονται, αλλά παρακινούν τα ταπεινά ρατσιστικά και ξενοφοβικά ένστικτά μας για να κερδίσουν ψήφους από όσους δεν τα ελέγχουν.

Ας το καταλάβουμε: δεν ήσαν «σαλοί του Αλλάχ» αυτοί που επιτέθηκαν στο Λονδίνο και ο άλλος που ανατινάχθηκε στο Μάντσεστερ. Στρατιώτες σε αποστολή ήσαν. Θα τους αποδοθούν μεταθανάτια παράσημα, θα δοθούν συντάξεις στις οικογένειές τους. Οπως ακριβώς γινόταν και με τους «μάρτυρες» που περνούσαν από τη Γάζα στο Ισραήλ –κάποιοι έγιναν «μάρτυρες» για αυτό και μόνο τον λόγο, για να εξασφαλίσουν τις οικογένειές τους. Και αν το ISIS επικρατήσει και διαθέτει εδαφικό κράτος, θα τους φτιάξουν και προτομές. Οπως κάνουν όλα τα κράτη που βρίσκονται σε πόλεμο. Γιατί πόλεμος πραγματικός γίνεται. Που τον κατευθύνουν πολέμαρχοι και πολιτικοί –όχι φανατικοί μουσουλμάνοι.