Ενας καλλιτέχνης ζει μέσα από το έργο που άφησε πίσω του. Ο Λευτέρης Βογιατζής τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του παραμένει ζωντανός όχι μόνο ως μνήμη αλλά κυρίως ως παρακαταθήκη και σημείο αναφοράς. Για την τέχνη και το θέατρο, για τις νεότερες γενιές που γαλούχησε, για το κοινό που εκπαίδευσε, για τις σκέψεις που μοιράστηκε, για τις παραστάσεις που δημιούργησε, για την επίδρασή του στο σύνολο του πολιτισμού μας.

Κορυφαία προσωπικότητα του ελληνικού θεάτρου στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, ο Βογιατζής γίνεται σήμερα και αύριο τίτλος και θέμα στην επιστημονική διημερίδα που διοργανώνεται στη μνήμη του από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τη Νέα Σκηνή (του). Επιστήμονες και αναλυτές, ειδικοί και συνεργάτες θα μιλήσουν για τον φίλο, τον ηθοποιό, τον συνεργάτη, τον σκηνοθέτη αλλά και τη (μη) μέθοδο, την παράσταση, τον σκηνικό χώρο, το κείμενο, τη μετάφραση, το ρεπερτόριο. Θα εκφράσουν σκέψεις και απόψεις, θα ξυπνήσουν μνήμες, θα δώσουν τη σκυτάλη στους νεότερους.

Αυτό το μίνι συνέδριο, το πρώτο ουσιαστικά που πραγματοποιείται, χαρακτηρίζεται από τον πλούτο των συμμετεχόντων –πραγματικά η λίστα είναι μεγάλη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, και από τις παραμέτρους που θα εξετάσει. Γιατί δεν στέκεται αποκλειστικά στο έργο του Λευτέρη Βογιατζή, αλλά εξετάζει τον άνθρωπο μαζί με το δημιούργημά του. Κακά τα ψέματα. Ενας καλλιτέχνης δεν μετριέται μόνο με αυτό που κάνει, αλλά κυρίως με αυτό που είναι. Στην ουσία, το διήμερο που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο εμπεριέχει το σύμπαν του δημιουργού, πρακτικό και θεωρητικό, χειροπιαστό και αέρινο. Είναι πολύ σημαντικό να τιμούμε εκείνους που με τη δουλειά τους άνοιξαν δρόμους στην τέχνη και τη ζωή. Το χειρότερο για μια κοινωνία είναι να ξεχνάει, να διαγράφει. Το κάνει συχνά η ελληνική –ευτυχώς στην περίπτωση του Λευτέρη Βογιατζή έκανε εξαίρεση.

Πληροφορίες και το πρόγραμμα στην διεύθυνση: http: //www.theatre.uoa.gr/fileadmin/theatre.uoa.gr/uploads/secr/PROPTYCHIAKO_2016-17/ANAKOINOSEIS/29.5.17_PROGRAMMA_teliko.pdf).