Μπορεί τη δόξα στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ να έκλεψε, πράγματι, ο πρώτος πρωθυπουργικός σύζυγος, από το Λουξεμβούργο. Μπορεί η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ να ήταν εκθαμβωτική. Σίγουρα όμως το μελανό σημείο στη φωτογραφία των συζύγων από τις Βρυξέλλες ήταν η Μπριζίτ Μακρόν. Ανάμεσα σε όλες τις γυναίκες – συζύγους και τον μοναδικό σύζυγο, η Γαλλίδα έκανε την αρνητική διαφορά.

Δεν είναι θέμα ηλικίας –αλίμονο, ούτε βέβαια θέμα της περιβόητης διαφοράς της με τον Εμανουέλ. Η περίπτωση της κυρίας Μακρόν αντικατοπτρίζει μια αλήθεια που συναντάμε γύρω μας και αφορά τις γυναίκες που αρνούνται να μεγαλώσουν. Και αρνούμενες να αντιμετωπίσουν το πέρασμα του χρόνου, ενδίδουν, με κάθε τρόπο, σε οτιδήποτε μπορεί να μειώσει την ηλικία και να αυξήσει τη νεότητα. Στην προκειμένη περίπτωση και στη συγκεκριμένη φωτογραφία μείωσε τόσο πολύ το μήκος του φορέματός της, που το μετέτρεψε σε εφηβικό φουστανάκι… Το οποίο, ακόμα και σε μια πολύ νεώτερη γυναίκα, μέσα στο συγκεκριμένο σκηνικό, θα λειτουργούσε αρνητικά…

Αφορμής δοθείσης στις Βρυξέλλες, η 65χρονη γαλλίδα επιβεβαίωσε ότι στην προσπάθειά της να μικρύνει –είτε λόγω συζύγου είτε γιατί δεν της αρέσει να γερνάει (μα σε κανέναν δεν αρέσει!), επέλεξε τη γελοιοποίηση.

Δεν είναι φυσικά η μόνη. Πολλές γυναίκες γύρω μας, Ελληνίδες και μη, εμφανίζονται συχνά – πυκνά νεότερες από τις κόρες τους, όχι μόνο λόγω πλαστικών επεμβάσεων, αλλά λόγω ντυσίματος: με κοντές φουστίτσες και άσπρα αθλητικά παπούτσια (μόνον η ρακέτα του τένις, τους λείπει), με έξωμες μπλούζες και φορέματα με βαθύ ντεκολτέ, προσπαθούν να ανταγωνιστούν τη νεότητα. Δεν βλέπουν τη Μέριλ Στριπ, μια ώριμη και γοητευτική γυναίκα που ακόμα κι αν έχει ενδώσει στους πλαστικούς, διατηρεί την αξιοπρέπεια της ηλικίας της.

Μεταξύ μας, η Μπριζίτ Μακρόν δεν θα έπρεπε να κρίνεται για το πόσα χρόνια μεγαλύτερη είναι από τον σύντροφό της, αλλά για το πόσο αγγίζει τη γελοιότητα με αυτά που φοράει. Κι ίσως αυτή η φωτογραφία να τη βοηθήσει να συνέλθει…