Μέρκελ ή Σόιμπλε; Το γνωστό ερώτημα διατρέχει τη λογική και το αφήγημα της σημερινής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-AΝΕΛ από την πρώτη μέρα που εισήλθαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Με αυτόν τον τρόπο ήθελαν και θέλουν να περιγράψουν πως οι γερμανοί χωρίζονται στα δύο και συνυπάρχουν η σκληρή γραμμή του Σόιμπλε και η πιο μετριοπαθής της Μέρκελ.

Το έργο αυτού του αφηγήματος το βλέπουμε και αυτές τις μέρες που φουντώνει η συζήτηση για το χρέος της Ελλάδας. Οι πρόσφατες δηλώσεις Σόιμπλε στην «Bild», που φρενάρισαν για μία ακόμη φορά τις αυταπάτες των κυβερνώντων, ήταν η αφορμή για να βομβαρδιστούμε από συριζαϊκά χείλη με το επιχείρημα πως η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών της είναι σε διαφορετική γραμμή. Δυστυχώς σύντροφοι, χάσαμε, θα μπορούσε να απαντηθεί όλο αυτό, για έναν βασικό λόγο: πως Μέρκελ – Σόιμπλε έχουν κοινή στρατηγική παρ’ όλες τις ενδεχόμενες διαφορετικές αποχρώσεις που βλέπουν σε μια σειρά ζητημάτων, όχι όμως στο ελληνικό χρέος.

Κάτι επίσης που προσθέτουν οι κυβερνώντες εδώ είναι πως ο Σόιμπλε μπορεί να κάνει ό,τι δηλώσεις θέλει, η Μέρκελ θα αποφασίσει. Μα οι ίδιοι δεν ήταν που το καλοκαίρι του 2015, αλλά και μετά, μιλούσαν για σχέδιο Σόιμπλε με αποπομπή της χώρας μας από την ευρωζώνη; Και στην περίπτωση του χρέους όπου οι Γερμανοί κατέρχονται ενιαία, καλό είναι η κυβέρνηση Τσίπρα να κατανοήσει πως δεν μπορεί να στήσει ξανά αφήγημα με καλή Μέρκελ και κακό Σόιμπλε, αφού το παραμύθι έλαβε τέλος και δράκος δεν υπάρχει.