Μόλις κατέβηκε από το δελφίνι κατευθύνθηκε αμέσως στα νέα γραφεία της τοπικής της ΝΔ στην Αίγινα. Λογικό. Αφορμή για τη μίνι περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο νησί, το Σάββατο, ήταν τα εγκαίνια της συγκεκριμένης οργάνωσης. Φυσικά πήγε με τα πόδια. Για να μπορέσει να μιλήσει με θαμώνες καφενείων, καταστηματάρχες, κατοίκους. Να τους δει και να τον δουν. Αλλωστε, ο Κυριάκος ανήκει σε εκείνη την κατηγορία πολιτικών που απολαμβάνουν αυτό το κομμάτι της δουλειάς. Εξού κι αφού τελείωσε η κομματική τελετή ξαναβγήκε στους δρόμους. Οσοι τον συνόδευαν έχουν να διηγηθούν μερικές ενδιαφέρουσες στιχομυθίες του με πολίτες. Σε κάποιες πρωταγωνίστησε η Μαρίκα, σε άλλες ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας ενώ την τιμητική τους είχαν και οι συριζαίοι –αναμενόμενο μιας και ο Μητσοτάκης βρέθηκε στο νησί που παραθερίζει το μισό σχεδόν Υπουργικό Συμβούλιο του Τσίπρα, αυτού συμπεριλαμβανομένου. Σύμφωνα, λοιπόν, με ανθρώπους από το περιβάλλον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια κυρία μέσης ηλικίας μόλις τον είδε άφησε τον καφέ της, βγήκε στο δρόμο και του φώναξε: «Κυριάκο, μην μας πεις ποτέ ψέματα. Και όταν γίνεις πρωθυπουργός να υλοποιήσεις όσα λες, γιατί θα τρίζουν τα κόκαλα της μάνας σου». «Δεν πρόκειται να πω ποτέ ψέματα στον ελληνικό λαό» της απάντησε «εσείς, όμως, θα πρέπει να κόψετε το τσιγάρο».Απάντηση που, μεταξύ μας, θυμίζει κάτι από το ταμπεραμέντο Μαρίκας. Ενας άλλος, λένε οι ίδιες πηγές, του είπε: «Είσαι ο νέος Μακρόν. Είσαι ο νέος Μακρόν, τέλος. Εσφιξα το χέρι του Μακρόν τώρα και όχι το δικό σου». Κι εκείνος αποκρίθηκε «μπορείς να το πεις και ανάποδα. Ο Μακρόν είναι ο νέος Κυριάκος». Αυτό, όμως, που έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στους συνεργάτες του αρχηγού της ΝΔ ήταν το καλωσόρισμα ενός πολίτη που συνοδεύθηκε από την εξής παρατήρηση: «Πρώτη φορά βλέπω εκπρόσωπο του μεγάλου κεφαλαίου να κυκλοφορεί με τα πόδια, ενώ έχουμε μάθει τους συριζαίους με κότερα και με τζιπ. Να είσαι καλά». Ο Μητσοτάκης εδώ εμφανίστηκε –συγκριτικά με το προηγούμενο σχόλιό του περί Μακρόν τουλάχιστον –μετριόφρων. «Οχι, εμείς με τα πόδια» απάντησε.

Ιδιότητες

Περιστέρα Μπαζιάνα: Είσαι πολύ δημοφιλής στην Ελλάδα

Κριστίν Λαγκάρντ: Από τα ψαρά μου μαλλιά;

Περιστέρα Μπαζιάνα: Από αυτά που κάνεις για την Ελλάδα.

Κριστίν Λαγκάρντ: Κρίμα! Να αλλάξω τότε πολιτική.

Περιστέρα Μπαζιάνα: Εχεις καιρό να αλλάξεις, μπορείς να κάνεις κάτι για το ελληνικό χρέος.

Ο παραπάνω διάλογος έγινε, σύμφωνα με τη «RealNews», στην Οπερα του Πεκίνου, στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργικού ζεύγους στην Κίνα. Κάποτε, όχι πολύ καιρό πριν, το Νοέμβριο του 2016, σε άλλη εφημερίδα, το «Documento», η σύντροφος του Πρωθυπουργού δήλωνε: «Ο τίτλος «Πρώτη Κυρία» είναι αμερικανιά. Δεν τον υιοθετώ». Για όσους γνωρίζουν την αμερικανική πολιτική σκηνή, η Πρώτη Κυρία δεν είναι απλά η κυρία του κυρίου προέδρου, όπως υπονοεί η Μπαζιάνα. Ανάλογα, δε, με το πρόσωπο που ενσαρκώνει τον ρόλο, βλέπε π.χ. Μισέλ Ομπάμα, μπορεί να είναι μια γυναίκα με επιρροή όχι μόνο στην αμερικανική κοινωνική και πολιτική ζωή αλλά και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Παρ’ όλα αυτά, χάριν της συζήτησης να δεχθεί κανείς ότι ο τίτλος Πρώτη Κυρία είναι αμερικανιά. Αβίαστα τότε προκύπτει η ερώτηση: Με ποια ιδιότητα ακριβώς η Περιστέρα Μπαζιάνα κάνει συστάσεις στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ; Με αυτήν της πρώτης συνδικαλίστριας;

Χάλκη

«Στη Χάλκη πραγματοποίησα μία επίσκεψη – προσκύνημα, που το χρωστούσα από τότε που πριν από αρκετά χρόνια είχα κάνει εκεί την πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνική Τηλεόραση ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος» είπε ο Τέρενς Κουίκ. Γιατί τώρα μπορεί να σηκώνει τα βάρη του υπουργείου Εξωτερικών, υφυπουργός γαρ, αλλά κάποτε έκανε νούμερα στα μηχανάκια της AGB. Και συνέχισε: «Οπως τότε, έτσι και τώρα, επισκεπτόμενος και τους χώρους της μονής αλλά και τους χώρους της Θεολογικής Σχολής, είδα ότι όλα είναι στη θέση τους. Μπορεί 50 χρόνια τώρα να μη λειτουργεί η Σχολή, αλλά στον επισκέπτη δίνεται η εντύπωση ότι αν ακουστεί ο ήχος του κουδουνιού, τα πάντα θα αποκτήσουν ζωή και τα μαθήματα θα ξαναρχίσουν». Προφανώς δεν έχει ξεχάσει το μελοδραματικό ύφος της ελληνικής τηλεόρασης των 90s.