Τις ημέρες που η κυβέρνηση «μας έπαιρνε τα μέτρα» στη Βουλή, παρακολουθούσαμε την έκδηλη αμηχανία των βουλευτών της. Eπρεπε να υποστηρίξουν ότι η επέκταση του τρίτου Μνημονίου, όχι μόνο δεν θίγει τους έλληνες υπηκόους, μεσαίους και φτωχότερους, αλλά αντίθετα τους ενισχύει με αντίμετρα! Hταν οι ίδιοι βουλευτές που δύο χρόνια πριν κατακεραύνωναν τις προηγούμενες κυβερνήσεις διαπρύσιοι υποστηρικτές της κατάργησης Μνημονίων ευθύς μόλις θα ανέβαιναν στην εξουσία!

Υπάρχουν και εκείνοι που δεν ψήφισαν παλαιότερα τα μέτρα της κυβέρνησής τους, επιδεικνύοντας «αντιμνημονιακό ηρωισμό», που γρήγορα τον αντάλλαξαν με την ένταξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ! Εκτοτε ψηφίζουν αδιαμαρτύρητα ό,τι λάχει! Ο tempora o mores!

Η δημοκρατία έχει αρχές (πολλές), αλλά και τέλος (ένα), απαιτήσεις και ευθύνες.

Ποιος θα μας πει γιατί η «Αριστερά» είναι Αριστερά; Την απάντηση, τη σηκώνει ο καθένας στους ώμους του, που εύκολα καμπουριάζουν! Να κατηγορείς πάντα το παρελθόν είναι εύκολη υπόθεση. Αν ήταν έτσι, δεν θα είχαμε Ιστορία!

Ο Χαρίλαος Τρικούπης «έπεσε» από πτώχευση, ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1932 από χρεοκοπία και αδυναμία να βρει δανειστές. Κι όμως, χωρίς καμία αμφιβολία, είναι δύο κορυφαίοι πρωθυπουργοί! Τους αντιπάλους τους δεν τους θυμάται κανείς!

Οι σύγχρονοι κυβερνητικοί πολιτευτές με κάθε ευκαιρία βάλλουν εναντίον των καλύτερων σαράντα χρόνων δημοκρατίας και εκσυγχρονισμού της χώρας. Η ΕΕ συνέβαλε σε αυτό. Τα επιμέρους δεν σβήνουν το όλον. Η κρίση της Ιστορίας αργεί, αλλά είναι αμείλικτη για εκείνους που προσφέρουν μόνο τη σκιά της εξουσίας τους.

Επανερχόμενοι στη Βουλή, θα λέγαμε ότι οι εντυπώσεις ξεγελούν. Η διαμάχη και οι υψηλοί τόνοι είναι για το θεαθήναι. Ο κ. Μητσοτάκης χαίρεται που ο κ. Τσίπρας πέρασε τα βαρύτατα μέτρα, ώστε ερχόμενος ο ίδιος στην κυβέρνηση να έχει λυμένα χέρια και να αποδίδει όλα τα δεινά στον προκάτοχό του! Αλλά και ο κ. Τσίπρας ομνύει στον κ. Μητσοτάκη για την άνευρη, χωρίς έμπνευση και ουσιαστικό περιεχόμενο αντιπολίτευσή του, τη στιγμή που ο ερασιτεχνισμός της «αριστερής» κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κόστισε στον λαό (που τον εξυμνεί, ενώ τον βάζει να πληρώνει!), κάτι δεκάδες δισ. παραπάνω! Οσο για τους δανειστές, αυτοί είναι ευχαριστημένοι και με τους δύο! Η διαχείριση των μικρών ήταν πάντα το ατού των μεγάλων.

Ο,τι κι αν αποφασιστεί σήμερα στις Βρυξέλλες για το χρέος, η Ελλάδα μπαίνει σε νέα βαθιά ύφεση και η κοινωνία σε περαιτέρω διάλυση και παρακμή. Ουδείς μιλά γι’ αυτό! Οι νέοι και οι άνεργοι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου!

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός