Τι λέει άραγε η πλευρά των διαφωνούντων στο ΠΑΣΟΚ σχετικά με την πρόταση της Γεννηματά για εκλογή αρχηγού από τη βάση; «Η Φώφη και ο Θεοχαρόπουλος είπαν αυτό που λέγαμε στο κείμενο που καταθέσαμε πριν τρεις εβδομάδες» υποστηρίζει ένας από αυτούς. «Τότε τα λέγαμε κι έγινε Βούκοβαρ». Η αλήθεια είναι πως όσα ακολούθησαν θύμιζαν κάπως –μεταφορικά μιλώντας –τη σφαγή στη μεσαιωνική πόλη της Ανατολικής Σλαβονίας που καταλήφθηκε από τους Σέρβους τον Νοέμβριο του 1991, ισοπεδώθηκε και οι Κροάτες εθνοφρουροί και κάτοικοι σφαγιάστηκαν. Γενικώς, οι συμμετέχοντες στην πράσινη εσωκομματική αντιπολίτευση φέρονται ικανοποιημένοι από τη χθεσινή εξέλιξη. Στην λογική «έγιναν Ιφιγένεια τα όργανα κι ο γραμματέας αλλά ίσως προχωρήσει επιτέλους η Κεντροαριστερά». Οταν δε ερωτούνται «είναι άραγε ο Θεοδωράκης και οι τρεις –επισήμως Ωρα Αποφάσεων –διατεθειμένοι να ακολουθήσουν;» αποκρίνονται με ερώτηση: «Και τι άλλο να κάνουν, να αυτοκτονήσουν;». Το Βούκοβαρ ήταν η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που καταστράφηκε ολοσχερώς. Και έδωσε μια πρόγευση τού τι θα ακολουθούσε στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Οπότε η απάντηση που δίνουν οι του ΠΑΣΟΚ, προεδρικοί και μη, στην ερώτηση αν οι υπόλοιποι του χώρου θα τους ακολουθήσουν μπορεί να σχολιαστεί με ένα ακόμη ερώτημα: Γιατί όχι; Η ελληνική Κεντροαριστερά βρίσκεται σε φάση γιουγκοσλαβικού εμφυλίου εδώ και πολύ καιρό.

Κορνίζες

Οι περισσότεροι πολιτικοί είχαν ένα μήνυμα για τη χθεσινή Γιορτή της Μητέρας. Κάποιοι ποστάρισαν στο facebook φωτογραφίες της μητέρας τους. Αλλοι –και άλλες –των ιδίων σε βρεφική ηλικία μαζί με τη μητέρα τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάλι, επέλεξε να ανεβάσει ένα φωτογραφικό ενσταντανέ της Μαρέβας. Με λεζάντα: «Χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες! Ο λαός έχει δίκιο όταν λέει ότι μάνα είναι μόνο μια… και είναι πάντα μαζί μας Μαρέβα σήμερα πήρες το καλύτερο δώρο από τα παιδιά μας! Σε ευχαριστώ για όλα όσα κάνεις κάθε μέρα με αγάπη, υπομονή και το φανταστικό σου χαμόγελο». Για όσους έχουν επισκεφθεί το γραφείο του, στην Πειραιώς, η ανάρτηση δεν ήταν έκπληξη. Επειδή, αν είναι και λάτρεις της σημειολογίας, έχουν προσέξει πως ακριβώς πίσω από την καρέκλα του υπάρχει ένα έπιπλο με αρκετές κορνίζες με οικογενειακές φωτογραφίες. Το πρόσωπο, όμως, που κυριαρχεί στις περισσότερες είναι η σύζυγός του. Οι πιο παρατηρητικοί έχουν διακρίνει και κάτι ακόμη. Μια κορνιζαρισμένη φωτογραφία της Μαρέβας Μητσοτάκη είναι η μεγαλύτερη όλων.

Αμφί

«Η ΝΔ πρέπει να είναι πολιτικά «αμφιδέξια», επιδιώκοντας τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων μας και διευρύνοντας την επιρροή μας στο χώρο του Κέντρου». Τιτίβισμα Σίμου Κεδίκογλου. Σε περίπτωση που είχε κανείς απορία ποια είναι η στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης από εδώ και πέρα. Η ανάλυση έγινε σε συνεδρίαση της Νομαρχιακής Ευβοίας της γαλάζιας παράταξης. Σαν να λέμε η ΝΔ είναι αμφί;

Λύσσα

Αμα τη εμφανίσει τους, λένε, στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας, το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης δεν έχασε χρόνο, τους επιτέθηκε. Αυτό υποστηρίζει το DiEM25, γνωστό και ως κόμμα Βαρουφάκη, σε ανακοίνωσή του. Για την ακρίβεια, τους επιτέθηκε λυσσασμένα. Η λυσσώδης επίθεση ήταν η νεοδημοκρατική ανακοίνωση που έγραφε: «Τα όσα είπε σήμερα ο κ. Βαρουφάκης για την περίοδο που ήταν Υπουργός Οικονομικών του κ. Τσίπρα αποτελούν ομολογία για τις βαρύτατες ευθύνες του κ. Τσίπρα, του ίδιου του κ. Βαρουφάκη και της ηγετικής ομάδας της Κυβέρνησης. Συνειδητά ψέματα, σενάρια ρήξης και Grexit και συστηματική εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Οι Ελληνες συνεχίζουμε να πληρώνουμε τον βαρύτατο λογαριασμό τους». Δεν θέλω να ταράξω τους συντρόφους του Γιάνη αλλά το παραπάνω δελτίο Τύπου περισσότερο με επίθεση στον Τσίπρα μοιάζει παρά με βολή εναντίον τους.

Χακάρισμα

Παρεμπιπτόντως, ο Βαρουφάκης χθες κατηγόρησε τη ΝΔ –και τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις –ότι του χάκαραν και τη σελίδα που άνοιξε στο facebook. «Συγχαρητήρια στα trolls ΝΔ και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων: Η σελίδα μου στο Facebook άντεξε 2 ώρες στις επιθέσεις τους. Και εις ανώτερα…» έγραψε στο τουίτερ. Μάλιστα. Οχι, αντικειμενικά, είναι προφανές ότι τον ζηλεύουν. Και φοβούνται τη λαοθάλασσα που αναμένεται να συγκεντρωθεί στο γήπεδο του Σπόρτιγκ την Παρασκευή, 19 του μήνα, για να τον ακούσει να αναλύει το ελληνικό New Deal που έχει συλλάβει. Δεν εξηγείται αλλιώς.

Προσκυνητές

Εντάξει, ο Πάνος Καμμένος υποδέχθηκε το σκήνωμα της Αγίας Ελένης στο αεροδρόμιο. Φυσικά με τιμές αρχηγού κράτους. Οι γαλάζιοι Γεράσιμος Γιακουμάτος, Γιώργος Κουμουτσάκος και Κωστής Χατζηδάκης, πάλι, το περίμεναν έξω από τον ναό της Αγίας Βαρβάρας, όπου και θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Να τα λέμε κι αυτά.