Η Αθήνα τα τελευταία χρόνια από πρωτεύουσα της χώρας μετατράπηκε σε πρωτεύουσα της κρίσης. Περιδιαβαίνοντάς τη βλέπεις σημάδια παρακμής, υποβάθμισης, εγκατάλειψης. Ολόκληρες περιοχές βυθίζονται στα αδιέξοδα που προκάλεσε η απονέκρωση των οικονομικών, εμπορικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Μια βόλτα γύρω από την Ομόνοια ή ανηφορίζοντας τη Σταδίου –πόσω μάλλον αν επισκεφθείς τα Εξάρχεια –αρκεί για να διαπιστώσεις την παράδοση της μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας στην κατήφεια, στη μιζέρια, ακόμη και στη βαρβαρότητα.

Η πικρή αλήθεια είναι πως η Αθήνα και οι πέριξ αυτής δήμοι αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Το Μεταναστευτικό που συνιστά μια νέα πραγματικότητα τα επιτείνει. Το ίδιο και το παρεμπόριο. Τα ανεξέλεγκτα κρούσματα βίας έχουν μετατρέψει σε άβατο αρκετές γειτονιές. Οι πράξεις ανομίας, κλοπών και παρανομίας συνθέτουν ένα ζοφερό περιβάλλον. Οι επιπτώσεις είναι πολλαπλές. Πρωτίστως επηρεάζουν δραστικά την εμπορική κίνηση, την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό. Η τάση των Αθηναίων να αποφεύγουν το Κέντρο για ψώνια, για διασκέδαση και αναψυχή δεν είναι τυχαία. Οφείλεται στην ανασφάλεια μετά τα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια.

Βέβαια όλα αυτά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Οφείλονται στο μειωμένο ενδιαφέρον της Πολιτείας. Η αστυνόμευση συνιστά είδος εν ανεπαρκεία. Εμφανής είναι και η έλλειψη σχεδίου για την αναζωογόνηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Αθήνας, με σημείο αιχμής την προσέλκυση επισκεπτών και τουριστών. Η άλλοτε ζωντανή, πλούσια σε καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δράσεις πόλη εμφανίζει εικόνα κάμψης και υποχώρησης.

Οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος Αθηναίων και άλλοι φορείς δεν επαρκούν. Το έλλειμμα παραμένει μεγάλο. Η αναστροφή της καθοδικής πορείας επιτάσσει τον συντονισμό όλων των συντελεστών: του κράτους, της Αυτοδιοίκησης, των πολιτικών κομμάτων, καθώς και όλων των φορέων του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου, των επιμελητηρίων, των συλλόγων, όλων εμάς! Η Αθήνα εκπέμπει μήνυμα SOS. Οσοι δεν το αντιλαμβάνονται, είτε εθελοτυφλούν είτε ζουν στον μικρόκοσμό τους.

Η τόνωση της εμπορικής κίνησης, η στήριξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε συνδυασμό με τη δημιουργία πολιτιστικών και καλλιτεχνικών γεγονότων, πρέπει και μπορούν να βρίσκονται στο επίκεντρο ενός κινήματος αφύπνισης. Η ιστορικότητα της πρωτεύουσας αλλά και οι όμορφες πλευρές της μας παρέχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουμε σημαντικό τμήμα των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα.

Με συντονισμένες δράσεις μπορούμε να κάνουμε την Αθήνα τόπο προορισμού, πόλο έλξης για τους έλληνες και ξένους καταναλωτές, για τους νέους και τις νέες που αναζητούν χώρους ψυχαγωγίας. Πρωτίστως έχουμε τη δυνατότητα να την καταστήσουμε ενδιάμεσο σταθμό του μεγάλου τουριστικού κύματος που επισκέπτεται τη χώρα μας, είτε μέσω του Διεθνούς Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος είτε μέσω του λιμανιού του Πειραιά έχοντας τελικό προορισμό τη νησιωτική Ελλάδα.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών στον οποίο είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου διεκδικεί και θα έχει τον δικό του πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναζωογόνηση της πρωτεύουσας.

Η Αλεξάνδρα Πάλλη είναι μέλος ΔΣ Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, μέλος ΔΣ Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών