Κοινά γαρ τα των φίλων (Οι φίλοι τα έχουν όλα κοινά): Πλάτων. Μπορεί να μοιραστεί μία νίκη; Να κοπεί ένα τρόπαιο στη μέση; Να βάλουμε κάτω τα γκολ και να πούμε «ένα για σένα, ένα για μένα»;

Η φιλία στο ποδόσφαιρο είναι ετοιμόρροπη παράγκα που στεγάζει, τρόπος του λέγειν, όσους έχουν κοινούς εχθρούς. Το παιχνίδι όμως προβλέπει έναν νικητή. Και κάποια στιγμή φέρνει αντιμέτωπους κι αυτούς που έχουν κοινά συμφέροντα.

Η κοινή ανακοίνωση του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας περισσότερο με ευχολόγιο μοιάζει παρά με ένδειξη αλληλοεκτίμησης και αλληλοσεβασμού των συλλόγων.

Η πρώτη εντύπωση που δίνει στον αναγνώστη ο οποίος ασχολείται για χρόνια με το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πως οι εμπνευστές της ή δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, κάτι που αποκλείω, ή προσπαθούν να ασκήσουν πολιτική, που είναι το πιο πιθανό.

Η ανακοίνωση των δύο Δικέφαλων αναφέρει πως ο τελικός του Κυπέλλου τούς δίνει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουν εμπράκτως το πώς θέλουν το ποδόσφαιρο. Με έντιμη διαιτησία, με φιλάθλους και των δύο ομάδων στο γήπεδο και απόλυτο σεβασμό στον αντίπαλο. Μα είμαστε σοβαροί; Αν μία από τις δύο ομάδες χάσει με βαρύ σκορ πιστεύει κανείς πως η ηττημένη θα δώσει συγχαρητήρια στον διαιτητή; Ή θα χειροκροτήσουν τους νικητές οι πικραμένοι οπαδοί;

Ούτε σε ταινία επιστημονικής φαντασίας δεν γίνονται αυτά.