Είναι η ιδέα μας ή όντως ξεκινάει το ξαναζεσταμένο σίριαλ της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων; Πόσες φορές μπορούμε να επανεφευρίσκουμε το αυτονόητο, σαν αν μην έχουν περάσει οχτώ χρόνια από την πλάτη μας; Σε κάθε περίπτωση, τα πρώτα πυροτεχνήματα είναι ομολογουμένως ευφάνταστα. Πάρτε, για παράδειγμα, τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμένο, ο οποίος θυμήθηκε μία από τις δέκα βιβλικές εντολές: «Η Κυριακή είναι αργία και θρησκευτικά, έχει πει ο Θεός ότι την Κυριακή αναπαυόμαστε». Παρά τη θεία επιφοίτηση, ωστόσο, ο ίδιος φαίνεται να δίνει άφεση αμαρτιών σε ενδεχόμενα πταίσματα: «Είμαι θρήσκος άνθρωπος, όμως δεν νομίζω ότι είναι αμαρτία να δώσουμε δουλειά σε κανέναν άνθρωπο».

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, από την άλλη, δεν ξέχασε να προσθέσει στην αφίσα των επικείμενων κινητοποιήσεών της τη φράση: «Ηρθε η ώρα να μετρήσουμε τους φίλους και τους εχθρούς μας».

Αλήθεια, με τέτοιους όρους θα διεξαχθεί η μάχη στη μεταμνημονιακή Ελλάδα του 2017; Στη νεφελώδη περιοχή ανάμεσα στην ανέξοδη θρησκευτικότητα και τις διαχωριστικές γραμμές των συντεχνιακών διεκδικήσεων; Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ μοιάζει να κάνει κήρυγμα από άμβωνος για το κομματικό ακροατήριό του, την ίδια περίοδο που αναμένεται μάλιστα το ιερό λείψανο της Αγίας Ελένης. Η Συνομοσπονδία Εμπορίου μοιάζει να υπερθεματίζει ως προς την πολεμική της διάθεση. Και οι δύο, ωστόσο, εκπροσωπώντας κόμματα και επαγγελματικές ενώσεις χρωστούν κάτι πολύ βασικό για να το παραπέμπουμε στις ελληνικές καλένδες: τον δημόσιο διάλογο.

Κανείς δεν αρνήθηκε ότι το ζήτημα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων αγγίζει κοινωνικές ευαισθησίες. Ή ότι όλες οι πλευρές έχουν ενημερώσει ή έχουν ενημερωθεί για τον σχεδιασμό που προβλέπεται μετά την πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές. Αλλά προφανώς το κανάλι της ενημέρωσης δεν περνάει από την κυριακάτικη λειτουργία, τις εντολές του Μωυσή ή «αγανακτισμένα» σλόγκαν αφισών.