Είθισται οι διάσημοι αθλητές να περιφέρουν τα σαρκία και τις απόψεις τους με ναρκισσιστική διάθεση κουβαλώντας την αντίληψη περί ουδετεροποίησης έναντι των πάντων. «Είμαστε με όλους και όλα» για να είναι πάντοτε γεμάτη η δεξαμενή των θαυμαστών τους, να περιορίζεται στο ελάχιστο ο αριθμός των εχθρών τους και να έχουν μεγαλύτερη απήχηση τα προϊόντα που διαφημίζουν.

Από τη δογματική αντίληψη περί του τι εστί σταρ του αθλητισμού ξέφυγαν καμιά 60αριά Γάλλοι, ανάμεσά τους ποδοσφαιριστές, προπονητές και ολυμπιονίκες που τόλμησαν να εκφράσουν πολιτική άποψη, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών στη χώρα τους.

Ο διεθνής ποδοσφαιριστής Μπλεζ Ματουιντί, οι ολυμπιονίκες Λουσί Ντεκός, Λάουρα Φλεσέλ και ο Νταβίντ Ντουγέ είναι μεταξύ όσω υπέγραψαν το πολιτικό μανιφέστο με το οποίο καλούν τους συμπατριώτες τους να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν για να μείνει ο αθλητισμός μια περιοχή ελευθερίας, ισότητας και αδελφοσύνης.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε περήφανοι που εκπροσωπούμε τη χώρα μας. Τη Γαλλία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ακτινοβολεί στον κόσμο».

Της συγκεκριμένης κίνησης είχε προηγηθεί ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος έχει ταχθεί ανοιχτά κατά της Μαρίν Λεπέν όπως είχε κάνει και στις εκλογές του 2002 απορρίπτοντας τότε τον πατέρα της, τον Ζαν-Μαρί Λεπέν. Το αλγερινό του αίμα θα άλλαζε χρώμα αν έριχνε ψήφο στο Εθνικό Μέτωπο.