Mε βάση τη νομοθεσία του κράτους από το 2001 τα ΤΕΙ είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του Τεχνολογικού Τομέα, τα οποία λειτουργούν εντός του ίδιου νομοθετικού πλαισίου, με αποστολή τη μετάδοση γνώσης με την έρευνα και τη διδασκαλία, με τετραετή προγράμματα σπουδών για την απόκτηση πτυχίου (Bachelor), με διδάσκοντες καθηγητές που έχουν τα ίδια τυπικά ακαδημαϊκά προσόντα με τους καθηγητές πανεπιστημίων και επιπλέον επαγγελματική προϋπηρεσία.

1Ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες για τη μετονομασία των ΤΕΙ σε «Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών», όρος που χρησιμοποιείται από αντίστοιχα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εξωτερικού (Universities of Applied Sciences) αποδίδοντας πληρέστερα το σύνολο των ειδικοτήτων και των γνωστικών πεδίων που θεραπεύει ο Τεχνολογικός Τομέας της Ανώτατης Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών, καλλιτεχνικών, επαγγελμάτων υγείας κ.λπ. Ο όρος Applied Sciences χρησιμοποιείται από τα αντίστοιχα ιδρύματα της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και τείνει να καθιερωθεί διεθνώς. Η μετονομασία θα ενισχύσει την αναγνωρισιμότητα των ιδρυμάτων και τις συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να εξυπηρετείται ο στόχος της συμμετοχής τους σε επιζητούμενες διεθνείς συνεργασίες για εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία.

2Η ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των ΤΕΙ, με τη δυνατότητα λειτουργίας Προγραμμάτων Διδακτορικών Σπουδών. Η δυνατότητα αυτόνομης οργάνωσης διδακτορικών σπουδών, εκτός των άλλων, θα κάνει τον πυλώνα της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης πιο ελκυστικό για τους υποψηφίους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απελευθερώνοντας ταυτόχρονα το πραγματικό δυναμικό των ιδρυμάτων. Επίσης, θα βοηθήσει στην προσέλκυση εκπαιδευτικού προσωπικού υψηλών ακαδημαϊκών προδιαγραφών αλλά και μεταπτυχιακών φοιτητών από χώρες του εξωτερικού, συμβάλλοντας στην αποτελεσματική κινητικότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού, των φοιτητών και των αποφοίτων τους προς την οικοδόμηση του ευρωπαϊκού χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας.

3Υποχρηματοδότηση (μειωμένοι προϋπολογισμοί). Την τελευταία οκταετία (2008-2016) τα ΤΕΙ της χώρας έχουν υποστεί μειώσεις στο σύνολο των επιχορηγήσεων, που σωρευτικά φθάνουν το 70%. Τα ΤΕΙ το 2008 είχαν επιχορήγηση λειτουργικών αναγκών 158.000.000 ευρώ και στο σύνολο (έκτακτοι, σίτιση και δημόσιες επενδύσεις) 187.990.000, το 2016 η επιχορήγηση λειτουργικών δαπανών ήταν 26.565.000 ευρώ και στο σύνολο 42.094.000, ενώ ο αριθμός των φοιτητών έχει υποστεί μείωση της τάξης του 5%. Σήμερα τα ιδρύματα βρίσκονται μπροστά σε οικονομικό αδιέξοδο.

4Συνταξιοδοτήσεις ΕΠ και μη αναπλήρωση των θέσεων. Κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης (2010-2016) συνταξιοδοτήθηκαν εκατοντάδες μέλη Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ χωρίς τη δυνατότητα προκήρυξης των θέσεων που μένουν κενές λόγω συνταξιοδότησης, όπως ίσχυε στην προ Μνημονίου περίοδο. Π.χ. το ΤΕΙ Αθήνας από 512 μέλη ΕΠ το 2010, έχει σήμερα 384 μέλη. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι πολλά ιδρύματα και τμήματα να αδυνατούν να καλύψουν το διδακτικό έργο τους.

5Επαγγελματικές δραστηριότητες (δικαιώματα) των αποφοίτων ΤΕΙ. Θεωρούμε επιβεβλημένη την ορθολογική και οριστική επίλυση του ζητήματος της απόδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους όλων των τμημάτων ΤΕΙ, όπως αυτά προκύπτουν από τις σπουδές τους, με άμεση νομοθετική ρύθμιση. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που επί χρόνια ανακυκλώνεται με ατέρμονες συζητήσεις, ολιγωρίες και αντεγκλήσεις, διαιωνίζει ένα καθεστώς ανασφάλειας και σύγχυσης για το επαγγελματικό αντίκρισμα των πτυχίων των ιδρυμάτων μας και κρατεί σε κατάσταση ομηρείας τους αποφοίτους μας.

Ο Μιχάλης Μπρατάκος είναι πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας