Η είδηση από την Κωνσταντινούπολη ταξίδεψε σαν αστραπή στο Καμπ Νου. «Ευτυχώς που νικήσαμε τη Ρεάλ γιατί θα επιστρέφαμε με τα πόδια στη Βαρκελώνη» ακούστηκαν οι φωνές ανακατεμένες με γέλια από τα έγκατα του μυθικού σταδίου. Βλέπετε, η απόφαση του μπασκετικού Παναθηναϊκού να επιστρέψουν οι παίκτες στην Αθήνα με πούλμαν έγινε ανέκδοτο στην αθλητική Ευρώπη.

Είναι γεγονός πως το αίσθημα της ιδιοκτησίας που διακατέχει εμάς τους Ελληνες βρίσκεται σε οιδηματώδη κατάσταση. Πάρτε γιαπαράδειγμα την ιδιοκατοίκηση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού – κατοικιών 2011, οι Ελληνες έχουν 6.384.353 κατοικίες που αντιστοιχούν σχεδόν δύο σπίτια σε κάθε νοικοκυριό.

Θα έχετε φυσικά προσέξει πως πολλοί θεωρούν δικό τους και το πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι τους και το φυτεύουν σαν να πρόκειται για προέκταση του κήπου τους. Αλί και τρισαλί σε όποιον τολμήσει να παρκάρει ενώπιον της ιδιοκτησίας τους. Αφού ο δρόμος αποτελεί συνέχεια του πεζοδρομίου που είναι μέρος του σπιτιού. Του δικού τους σπιτιού.

Το πνεύμα ιδιοκτησίας διπλασιάζει τη δύναμη του ανθρώπου. Ενίοτε την τριπλασιάζει ή την αναγάγει εις τη νιοστή όταν η περιουσία δεν περιορίζεται στην ιδιοκτησία μιας κατοικίας, αλλά επεκτείνεται σε εργοστάσια, βίλες, λιμουζίνες ή αθλητικούς συλλόγους. Το πρόβλημα με τους τελευταίους είναι πως δεν αποτελούνται από ντουβάρια αλλά από ανθρώπους. Οι οποίοι δεν είναι ιδιοκτησία κανενός.