Την πιο ακατάλληλη ώρα επέλεξαν ορισμένοι να ρίξουν την Κεντροαριστερά στην αρένα της εσωστρέφειας. Κρίσιμος, καθοριστικός και ιστορικός ο χώρος της δημοκρατικής παράταξης, δεν χωράει άλλες διαιρέσεις και μάχες φατριών. Η κοινωνία είναι απαιτητική. Οι νέοι αναζητούν ένα καινούργιο ιδεολογικό δημοκρατικό αφήγημα και ένα συνεκτικό εξιτήριο από τη μακροχρόνια κρίση. Η χώρα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της έπειτα από επτά χρόνια Μνημονίων και ενώ άλλες χώρες που πέρασαν αντίστοιχη περιπέτεια, σήμερα αναπτύσσονται και ανατάσσονται (π.χ. Κύπρος, Ιρλανδία).

Κι όμως, αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ, η κυρίαρχη δύναμη στις διεργασίες του προοδευτικού Κέντρου, εκπέμπει το πιο λανθασμένο μήνυμα στην κοινωνία με τις πρόσφατες έριδες. Ας μην παρανοούμε. Το ιστορικό κόμμα της Μεταπολίτευσης έχει ηγεσία. Και βάσει πρόσφατων δημοσκοπήσεων έχει πετύχει και μια καλή συσπείρωση. Μάλιστα, τα μηνύματα από όλη την επικράτεια καταδεικνύουν και τάση επιστροφής μιας μερίδας πολιτών. Ο επαναπατρισμός αυτός συντελέστηκε ταχύτατα, στο φόντο της σημερινής κυβερνώσας πολιτικής και του τέλους του κύκλου των αυταπατών.

Προφανώς αυτό δεν αρκεί. Το κόμμα που πλήρωσε όσο καμία άλλη δύναμη την επιλογή των Μνημονίων οφείλει να ξανασυγχρονιστεί με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Να ξαναβρεί τον βηματισμό του κι ένα νέο αφήγημα που θα πείσει τις πιο παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Αν όμως τίθεται ζήτημα ηγεσίας, ιδού πεδίο δόξης λαμπρό. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει εκλεγεί. Αλλωστε ανακοίνωσε συνέδριο, ας πάνε εκεί να λύσουν τις διαφορές τους. Η κοινωνία δεν μπορεί να παρακολουθήσει μικροκαβγάδες την ώρα που ο τόπος φλέγεται.