Η οικογένεια του Εμανουέλ Μακρόν δεν μοιάζει με καμία άλλη. Το κλασικό μοντέλο του οικογενειάρχη καταρρίφθηκε πλήρως. Ο σαραντάχρονος υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας, που στον δεύτερο γύρο αναμένεται να είναι και ο νικητής της αναμέτρησης, διαφέρει σε πολλά από όλους τους προκατόχους του. Τουλάχιστον σε προσωπικό επίπεδο.

Με τη σύζυγό του να είναι κατά είκοσι έξι χρόνια μεγαλύτερη, ο Μακρόν πηγαίνει κόντρα στα στερεότυπα. Αντιστρέφοντας τους όρους του παιχνιδιού, που θεωρούν αυτονόητο οι ώριμοι άντρες να παντρεύονται πολύ νεότερες γυναίκες, εκείνος διάλεξε την Μπριζίτ. Και μαζί της έγινε μέλος της δικής της οικογένειας. Τα τρία της παιδιά, πολύ κοντά στη δική του ηλικία, στάθηκαν αρωγοί στον προεκλογικό του αγώνα. Το καθένα με τις αποσκευές του, προσέφεραν στον ανεξάρτητο υποψήφιο την τεχνογνωσία που διέθεταν και συνέβαλαν στην επιτυχία του. Στη φαμίλια τους εντάσσονται και τα επτά εγγόνια της.

Οι καιροί αλλάζουν και οι Γάλλοι δείχνουν να προσαρμόζονται χωρίς δεύτερη σκέψη. Το είχαν αποδείξει άλλωστε και στην περίπτωση του Μιτεράν, όπου και εκεί το οικογενειακό μοντέλο απείχε από τα τετριμμένα. Με τη διαφορά ότι τότε οι όροι του παιχνιδιού, αν και σχετικά γνωστοί, καλύπτονταν από ένα πέπλο σιωπής. Ενα είδος σιωπηλής αποδοχής απέναντι στις επιλογές του προέδρου τους. Κι όταν εκείνος θέλησε να αποκαλύψει την αλήθεια του, εμφάνισε μια κόρη, και στην ουσία μια δεύτερη, παράλληλη, ζωή.

Τώρα, με τον Μακρόν, τα πράγματα γίνονται φανερά. Σαν να μη χρειάζονται κρυμμένα μυστικά. Κι όσο τα ευρωπαϊκά, και όχι μόνον, ΜΜΕ σχολιάζουν το ζευγάρι, τόσο οι ίδιοι εκμεταλλεύονται υπέρ τους αυτή τη δημοσιότητα και βγαίνουν νικητές. Χωρίς ταμπού. Ο ίδιος έχει απαντήσει σε ερωτήσεις περί πατρότητας. Εκείνη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είχε σχέσεις μαζί του όσο ήταν μαθητής.

Είναι νωρίς να πούμε αν η εποχή μας αναθεωρεί πλήρως την έννοια της οικογένειας με την κλασική μορφή. Ωστόσο οι εξαιρέσεις πολλαπλασιάζονται. Κάπως έτσι δεν δημιουργούνται οι νέοι κανόνες;