Οσα ακατανόητα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε καλά ούτε κακά. Είναι απλώς λάθος. Ακόμη χειρότερα: είναι περιττό λάθος.

Καταρχήν στον 21ο αιώνα «συνέδρια διορισμένων συνέδρων» υπάρχουν μόνο στη Βόρεια Κορέα.

Κι όποια διαδικασία κι αν ακολουθήσεις είναι αδύνατον το ΠΑΣΟΚ με καμιά εικοσαριά βουλευτές και ευρωβουλευτές να ισούται με το ΚΙΔΗΣΟ, που δεν έχει ούτε κλητήρα.

Επιπροσθέτως το λάθος είναι αχρείαστο. Διότι το εν λόγω συνέδριο δεν έχει τίποτα να αποφασίσει. Αφού λοιπόν είναι για φιγούρα, βάλε τον κόσμο να ψηφίσει για μεγαλύτερη φιγούρα.

Ολα αυτά είναι τόσο αυτονόητα που καθίστανται δευτερεύοντα.

Ποια είναι η ουσία; Το ΠΑΣΟΚ έχει μοναδική (και μάλλον θεόσταλτη…) ευκαιρία να ξανανέβει κατηγορία και να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση στις εκλογές.

Ουσιαστικές πολιτικές διαφορές μεταξύ τους δεν έχουν.

Ολοι τάσσονται υπέρ της αυτόνομης πορείας. Ολοι θέλουν να μη βρει ο Τσίπρας την ψήφο του –«στρατηγική ήττα» το λένε… Κι όλοι ξέρουν πως πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν υπάρχει.

Πώς είναι δυνατόν ένα κόμμα της αντιπολίτευσης να έχει ίσες αποστάσεις από την αντιπολίτευση και την κυβέρνηση; Μετά τις εκλογές, βλέπουμε.

Παρ’ όλα αυτά, τσακώνονται. Και τσακώνονται εγκλωβισμένοι σε διαμάχες που μόνο οι ίδιοι αντιλαμβάνονται την ανύπαρκτη σημασία τους.

Παράδειγμα. Θέτει η πρόεδρος το ερώτημα «μας λένε: γιατί δεν ζητάτε εκλογές;».

Απαντά. Επειδή «σε ένα κοινοβουλευτικό πολίτευμα τις εκλογές δεν μπορείς να τις επιβάλεις».

Κι επιπλήττει τα κόμματα που ζητούν εκλογές και δεν ασχολούνται «με τις εναλλακτικές λύσεις διακυβέρνησης που χρειάζεται η χώρα».

Τις οποίες «εναλλακτικές λύσεις» μπορούν να τις επιβάλουν; Οχι! Διότι πρέπει πρώτα να γίνουν εκλογές. Τις οποίες όμως δεν ζητάει το ΠΑΣΟΚ, επειδή δεν μπορεί να τις επιβάλει. Και γι’ αυτό προτιμά να ασχολείται με λύσεις τις οποίες ούτε αυτές μπορεί να επιβάλει.

Βγάλατε νόημα; Εγώ κανένα!

Διότι το μυστικό αυτού του παράξενου συλλογισμού είναι καθαρά προσχηματικό: πώς θα φανεί ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ταυτίζεται με τη ΝΔ.

Σιγά τον πολυέλαιο! Οταν είναι προφανές ότι και οι δύο συμφωνούν πως αυτή η κυβέρνηση είναι «θλιβερή» (το είπε η Φώφη) και «όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο το καλύτερο» (πάλι η Φώφη το είπε).

Τώρα που το καλοσκέφτομαι, ξέρετε τι λείπει από το ΠΑΣΟΚ; Και αρχηγό έχει. Και στελέχη διαθέτει. Και ψηφοφόρους μπορεί να βρει.

Λείπουν οι καθαρές κουβέντες. Τα καθαρά διλήμματα –αυτά που πάντα ήξερε να καταλαβαίνει…

Και λείπουν κυρίως οι καθαρές απαντήσεις στα καθαρά διλήμματα.