Για την Ευρώπη τα βέλη είναι ακονισμένα εδώ και καιρό. Οι όψιμοι αντιευρωπαϊστές που σέβονται τον εαυτό τους καταγγέλλουν τον παγκόσμιο νεοφιλελευθερισμό, την παγκοσμιοποίηση και «αντιδραστικούς κύκλους» –χωρίς λοιπά στοιχεία –για την κατάρρευση της μεσαίας τάξης. Είναι μια αυταπόδεικτη αλήθεια ότι η ευρωπαϊκή λοκομοτίβα έχει μπλοκαριστεί επειδή δεν ακολουθεί τον δρόμο του κοινωνικού κράτους και του ευαίσθητου σοσιαλισμού. Με λίγη παρατηρητικότητα παραπάνω αφουγκράζεται κανείς την ειρωνική χαιρεκακία για τα πάθη της ευρωπαϊκής ενοποίησης και τα προσκόμματα που την αναβάλλουν.

Και η Βενεζουέλα, κύριε; Δεν ευημερούν στη Βενεζουέλα τα κυκλώματα της παραοικονομίας και η μαύρη αγορά συναλλάγματος την ώρα που καταρρέει το εθνικό νόμισμα; Δεν ασφυκτιά η μεσαία τάξη, συμπιεσμένη από τον πληθωρισμό του 700% και την κλεπτοκρατία; Γιατί λοιπόν δεν θέτει κανείς από την επικράτεια της πρώτη φορά Αριστεράς τον Μαδούρο ενώπιον των ιστορικών περιστάσεων; Γιατί περνούν στο απυρόβλητο οι προεδρικές υπερεξουσίες του ανθρώπου που θα γινόταν Τσάβες;

Ισως επειδή η σχέση αυτή κρατάει χρόνια. Από το 2013 συγκεκριμένα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας συνέχαιρε τον «Νικολάς» επειδή ο λαός της Βενεζουέλας «αποφάσισε τον αμετάκλητο δημοκρατικό δρόμο των αντινεοφιλελεύθερων δομικών αλλαγών στη χώρα του με στόχο τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα».

Τι έχει να επισημάνει το αρμόδιο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του Μαδούρο και τον θάνατο ενός 17χρονου από πυρά αγνώστων μοτοσικλετιστών; Μα ήδη έχει πάρει θέση για τις αντίστοιχες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης το 2014. «Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας προσπάθειας κλιμάκωσης της βίας από ακραίες ομάδες της αντιπολίτευσης στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας. Η 14χρονη μπολιβαριανή επαναστατική διαδικασία πραγματοποιείται σε συνθήκες δημοκρατίας και ειρήνης, παρά την προσπάθεια βίαιης ανατροπής με πραξικόπημα το 2001. Οι νοσταλγοί της οπισθοδρόμησης και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης δεν έχουν καταθέσει τα όπλα» δήλωνε τότε το Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ.