Είναι αδύνατο για έναν άνθρωπο να μάθει ό,τι νομίζει πως ξέρει ήδη, δίδασκε ο Επίκτητος. Πόσω μάλλον αν αυτός ο άνθρωπος συμμετέχει στα κοινά αυτού που αποκαλούμε ελληνικό ποδόσφαιρο.

Είναι εμφανές πως όσοι ασχολούνται με αυτό τον χώρο, από τον δημοσιογράφο, τον ποδοσφαιριστή, τον παράγοντα μέχρι τον οπαδό και τον φροντιστή της ομάδας, στερούνται αθλητικής παιδείας.

Το πιο σοβαρό πρόβλημα ωστόσο είναι η αδυναμία μας να αντιληφθούμε αυτή την κατάσταση ώστε να κάνουμε τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

Οπως αποφάσισαν να κάνουν οι Πορτογάλοι, που ανακοίνωσαν χθες στη Λισαβόνα ένα μεγαλόπνοο σχέδιο κατάρτισης σχεδόν του συνόλου των συμμετεχόντων στο ποδόσφαιρό τους.

Το Σχολείο του Πορτογαλικού Ποδοσφαίρου, όπως ονομάστηκε η πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας, θα υποχρεώνει μεταξύ άλλων ένα μέλος του μάνατζμεντ κάθε συλλόγου να παρακολουθήσει συγκεκριμένο αριθμό μαθημάτων που θα αρχίσουν το καλοκαίρι.

Η εκπαίδευση που θα παρέχεται θα είναι πανεπιστημιακού επιπέδου και θα υποχρεωθούν επίσης να καθήσουν στα θρανία ποδοσφαιριστές, μάνατζερ, μέλη του ιατρικού σταφ των συλλόγων αλλά και δημοσιογράφοι, διαιτητές και προπονητές.

Οι εκπρόσωποι των ηγεσιών των συλλόγων θα μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα και εξ αποστάσεως και θα διδάσκονται, μεταξύ άλλων, για θέματα αθλητικής δικαιοσύνης, ηθικής, πειθαρχίας, βίας και μάρκετινγκ.

Βασικά μαθήματα για τους παίκτες θα αφορούν τα στημένα παιχνίδια και η καλύτερη ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία. Μαθημάτων αναγκαιότατον τα κακά απομαθείν.