Το σόου της Ζωής Κωνσταντοπούλου εις βάρος της ευρωπαίας επιτρόπου Κορίνα Κρέτσου έχει διπλή ανάγνωση. Εντάξει, από τη μια παρακολουθεί κανείς την αρχηγό ενός αντιμνημονιακού κόμματος να ανεβαίνει στα κάγκελα για το θεαθήναι. Ο μόνος τρόπος για να ακουστεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι η φωνασκία. Οι μύδροι εναντίον οποιασδήποτε φιλευρωπαϊκής ιδέας. Εξού και η αδιανόητη έκφραση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επιβάλει «δικτατορία» στην Ελλάδα ύστερα από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος το 2015. Στο «Survivor» των δημοσκοπήσεων οι ιαχές μετράνε.

Από την άλλη, το θέαμα αυτό είναι και μια εικόνα από την προϊστορία της σκληρής διαπραγμάτευσης, της αέναης αξιολόγησης και της συριζαϊκής διακυβέρνησης. Η εικόνα της Κωνσταντοπούλου που επιστρατεύει το θυμικό μπροστά σε κάμερες είναι ένα ξεχασμένο καρέ από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει μνημονιακός. Από τον ΣΥΡΙΖΑ της ΕΡΤ, αν προτιμάτε. Σε μια εξίσου ανομολόγητη φαντασίωση αρκετοί από τους νυν βουλευτές της συγκυβέρνησης θα συνυπέγραφαν ασμένως τις λεκτικές στρακαστρούκες της Κωνσταντοπούλου –πλην, όμως, στα καφενεία της εκλογικής περιφέρειάς τους.

Από μία διαστροφή, η πρώην σύντροφος Ζωή υποδύεται τη χαμένη ψυχή του κόμματος, την οποία αναζητούν εσπευσμένα οι συριζαίοι της κυβέρνησης. Τους φαντάζεται κανείς να βάζουν κι εκείνοι στο στόχαστρο την Ευρωπαϊκή Ενωση, να απαρνιούνται τους συμβολισμούς της εθιμοτυπίας (τον πολιτικό πολιτισμό, δηλαδή) μπροστά σε ευρωπαίους επιτρόπους και να ψαρεύουν στη θολούρα του ανορθολογισμού. Ετσι κι αλλιώς, η στοχοθέτηση περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα υποψηφίων. Απ’ ό,τι φάνηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί ήδη με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου σε έναν τουλάχιστον «βολικό εχθρό», όπως κατοχυρώθηκε σε πρωτοσέλιδο των «ΝΕΩΝ»: τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Για την ιστορία, τον Ιούνιο του 2015 η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε επιτεθεί στον Γιάννη Στουρνάρα επειδή «έχει συμπράξει στη μνημονιακή πολιτική και έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις του, όταν επιχείρησε ωμή παρέμβαση κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας…». Κουίζ: Πόσοι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συμφωνούν με τα παραπάνω;