Από τη μια, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ζητάει από τα πολιτικά κόμματα «μορατόριουμ (δηλώσεων) για τις Πανελλαδικές» ώστε να μην προκαλείται άγχος στους μαθητές και από την άλλη το υπουργείο του επιτίθεται σε όσους κάνουν δηλώσεις που δεν του αρέσουν.

Ο υπουργός, αφού τσακώθηκε προχτές με τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη που μίλησε για ράβε – ξήλωνε στις Εξετάσεις, άνοιξε πόλεμο και με τα φροντιστήρια καθώς ο γενικός γραμματέας του καταθέτει μήνυση κατά του προέδρου της Ομοσπονδίας Φροντιστών Γιάννη Βαφειαδάκη επειδή σε δηλώσεις του είπε ότι κινδυνεύει το αδιάβλητο των Εξετάσεων με αφορμή τις επαναληπτικές του Σεπτεμβρίου. Ο κ. Βαφειαδάκης απάντησε ότι το υπουργείο προσπαθεί να πλήξει τον κλάδο των φροντιστών δημιουργώντας κλίμα εκφοβισμού και δημοκρατικού σιωπητηρίου. Ομως χθες και η ΟΛΜΕ τοποθετήθηκε όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Νίκος Παπαχρήστος εναντίον των επαναληπτικών τον Σεπτέμβριο, μιλώντας για τιμωρητική λογική και επισημαίνοντας το ενδεχόμενο ακυρότητας των Εξετάσεων. Τι θα κάνει άραγε τώρα, θα μηνύσει και την ΟΛΜΕ; Το ίδιο εξάλλου είχαν επισημάνει προ ημερών και «ΤΑ ΝΕΑ», αναφέροντας ότι η λογική του να γίνουν επαναληπτικές τον Σεπτέμβριο και σε όλα τα μαθήματα, ουσιαστικά, τιμωρεί όσους πήγαν καλά στις Πανελλαδικές και ασθένησαν πραγματικά σε ένα μάθημα ενώ επιβραβεύει όσους έγραψαν άσχημα και μετά σκηνοθέτησαν ασθένεια.

Ισως αντί για μηνύσεις ο κ. Γαβρόγλου θα έπρεπε να κάνει αυτοκριτική. Ιδιαίτερα όταν προχθές στη Βουλή για πρώτη φορά είπε ότι το νέο σύστημα εισαγωγικών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με κριτήριο το απολυτήριο λυκείου ίσως να εφαρμοστεί σε 3 αλλά ίσως και σε 5 χρόνια. Μέχρι τώρα έλεγε σε 3. Πριν από λίγους μήνες μιλούσε για επικείμενες προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών, για να φτάσουμε στους αναπληρωτές την επόμενη διετία. Ελεγε ότι θα καταργήσει τις Πανελλαδικές αλλά τις πήγε για Σεπτέμβριο. Ο γραμματέας του έλεγε ότι θα ανοίξει ξανά η Αίτηση – Δήλωση των υποψηφίων ώστε να δηλώσουν όσοι επιθυμούν και 2ο Πεδίο, αλλά εκείνος αποφάσισε τελικά να μειώσει τη… μείωση των εισακτέων. Αυτά προκαλούν εύλογη σύγχυση και αντιδράσεις. Και κυρίως, ας αναρωτηθεί ο υπουργός γιατί πάντα μετά το Πάσχα, χρόνια τώρα, τα λύκεια αδειάζουν (αφού οι μαθητές κρατάνε απουσίες για το τέλος ώστε να διαβάσουν) ενώ τα φροντιστήρια γεμίζουν.