Για να υπάρχει ένα κόμμα καθώς και για να κρατά την εξουσία πρέπει να συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις:

Πρώτον, να οριοθετεί έναν ξεκάθαρο οραματικό στόχο για το πού θέλει να πάει τη χώρα. Δεύτερον, να διαθέτει τους ανθρώπους και τα στελέχη για να το υλοποιήσουν και να κάνουν τη ζωή των πολιτών καλύτερη. Και, τρίτον, να έχει τη λαϊκή εντολή για τα δύο προηγούμενα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δεν καλύπτει καμία από τις τρεις προϋποθέσεις. Ο οραματικός στόχος του για σκίσιμο των Μνημονίων έχει θαφτεί κάτω από την πραγματικότητα. Τα στελέχη του δεν πιστεύουν και κυρίως δεν μπορούν να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, δεν μπορούν να φέρουν επενδύσεις. Και το βασικότερο όλων, πλέον δεν υπάρχει λαϊκή εντολή για τα μέτρα που επιβάλλει, αφού έχει υποσχεθεί ακριβώς τα αντίθετα. Ως κόμμα σήμερα, στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Θα σταθώ κυρίως στο δεύτερο. Ενα από τα βασικά ερωτήματα που θα κληθούν να απαντήσουν οι έλληνες πολίτες στις επόμενες εκλογές θα είναι ποιος μπορεί να φέρει επενδύσεις στη χώρα.

Η Ελλάδα χρειάζεται έναν πρωθυπουργό που θα μπορεί να πείσει έλληνες και ξένους επενδυτές ότι τα χρήματά τους θα πιάσουν τόπο. Που θα μπορεί να γκρεμίσει με αποφασιστικότητα τα γραφειοκρατικά εμπόδια για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Που θα μπορεί να εξασφαλίσει ένα υγιές τραπεζικό σύστημα που θα αφήσει πίσω του τα capital controls.

Κυρίως όμως χρειάζεται μια ομάδα στελεχών της δημόσιας διοίκησης, τα οποία θα μπορούν να υλοποιήσουν από το Α ώς το Ω τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν πιο εύκολη μια επένδυση. Η σύγχρονη πολιτική αφορά περισσότερο την αποτελεσματική υλοποίηση παρά τις καλές ιδέες.

Και αν θέλουμε κάθε ευρώ που θα έρχεται στη χώρα να έχει απόδοση και να δημιουργεί δουλειές, χρειαζόμαστε ανθρώπους που να ξέρουν πώς να το κάνουν. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που να έχουν τη γνώση, την εμπειρία, τη θέληση να έρθουν εδώ και να πάρουν μια θέση, όχι για να βολευτούν και να βολεύουν, αλλά για να βάλουν στόχους και να τους πετύχουν. Χρειάζονται άνθρωποι που να αγαπούν την Ελλάδα γι’ αυτό που μπορεί να γίνει, όχι μόνο γι’ αυτό που ήταν κάποτε.

Τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν, βρίσκονται εντός και εκτός συνόρων, βρίσκονται παντού εκτός από τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί επικρατεί η άποψη «και τι να τις κάνουμε τις επενδύσεις;».

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης είναι πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αναπληρωτής εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας