Ο εκπολακισμός του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά ακάθεκτος. Δεν μπορεί να το αποδείξει ο Πάνος Σκουρλέτης, αλλά υποστηρίζει δημοσίως ότι «στελέχη των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στη δημόσια περιουσία» –διότι αυτό αποτελεί «πολιτική του εκτίμηση» και επειδή ξέρει ότι τα στελέχη των θεσμών ούτε να του απαντήσουν μπορούν ούτε μήνυση να του κάνουν, γιατί θα απολυθούν από τη δουλειά τους.

Πολλοί θα μπορούσαν να του απαντήσουν στο ίδιο επίπεδο, ζωντανεύοντας ημέρες αμφιθεάτρων στα οποία οι συνδικαλιστές έβριζαν και συκοφαντούσαν με τον χυδαιότερο τρόπο, προσθέτοντας στη βρισιά «με την πολιτική έννοια του όρου».

Αλλά ας μην εκπολακίσουμε εντελώς τα πολιτικά ήθη, ας υιοθετήσουμε τη στάση του προέδρου του δικαστηρίου που απάντησε στις προκλήσεις και τις ύβρεις τις Ζωής Κωνσταντοπούλου «Είναι ανόητο να θεωρείτε ότι η επίδειξη ψύχραιμης συμπεριφοράς από μέρους μου είναι αδυναμία».

Επί της ουσίας λοιπόν: αφού ο κ. Σκουρλέτης θεωρεί πως η ΔΕΗ θα ξεπουληθεί λόγω του ότι θα τεθούν ασφυκτικές προθεσμίες, γιατί ο ίδιος και η κυβέρνηση άφησαν να περάσουν δύο χρόνια χωρίς να κάνουν τίποτα; Το επιχείρημα θυμίζει αυτό με το Κυπριακό, που σέρνεται 40 τόσα χρόνια και κάθε φορά που ο ΟΗΕ θέτει κάποια προθεσμία κραυγάζουν όλοι μαζί οι αντίθετοι «μας βάζουν το μαχαίρι στον λαιμό!».

Αθετούν, υποστηρίζει, οι δανειστές την περσινή συμφωνία, δικό του προσωπικό έργο –αυτή που οδηγεί τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας σε χρεοκοπία, όπως διαβάζουμε καθημερινά στα ρεπορτάζ.

Φυσικά δεν φταίει η μεγαλοφυής σύλληψη του κ. Σκουρλέτη για το αδιέξοδο της ΔΕΗ –φταίει η διοίκησή της που δεν τη στήριξε όσο έπρεπε, έχει υποστηρίξει ξανά και ξανά. Και ποιος τη διόρισε; Η τρόικα ή η κυβέρνηση, επί υπουργίας Λαφαζάνη; Γιατί δεν την αντικατέστησε αφού ήταν ανίκανη να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του; Αυτοί που ετοιμάζουν το ρεσάλτο τον εμπόδισαν;

Η πικρή αλήθεια είναι πως οι εκάστοτε κυβερνήσεις κάνουν ρεσάλτο στον κρατικό μηχανισμό, στους δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις. Διότι δεν υπάρχουν θεσμικά εμπόδια, αυτονομία του κράτους απέναντι στους πολιτικούς. Η οργή του κ. Σκουρλέτη οφείλεται στο ότι το δικό του ρεσάλτο απέτυχε –γιατί η χώρα χρεοκόπησε, οι δανειστές βάζουν κανόνες, η κομματική ασυδοσία αρχίζει να περιορίζεται. Οι πολακισμοί δεν θα ανατρέψουν αυτή την πορεία.