Ομολογώ ότι αγνοώ τι έκανε και πού βρισκόταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πριν γίνει κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αλλωστε δεν έχει σημασία.

Τώρα βρίσκεται κοντά μας. Κι επειδή μάλλον έχει λείψει καιρό, είναι χρήσιμο να πληροφορηθεί μερικά στοιχειώδη για τη χώρα της οποίας την κυβέρνηση εκπροσωπεί.

Αν θυμάμαι καλά, ο Σημίτης αποχώρησε από την πρωθυπουργία το 2004. Οταν δηλώνει λοιπόν ο εκπρόσωπος ότι «ο Σημίτης είναι ένας από τους αρχιτέκτονες της καταστροφής», υποθέτω ότι εννοεί πως κάποια καταστροφή συνέβη επί πρωθυπουργίας του ή έστω λίγο μετά.

Από τα γεγονότα δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Ούτε από τους αριθμούς που λένε το αντίθετο.

Μάλλον λοιπόν υιοθετεί τη θεωρία της μαρμαρωμένης καταστροφής που διακινούν κάτι χάπατα. Η Ελλάδα κινδύνευσε το 2010 να βγει από το ευρώ επειδή το 1999 και πριν μπει στο ευρώ έπεσε το Χρηματιστήριο!

Τότε η καταστροφή μαρμάρωσε και ξύπνησε δώδεκα χρόνια αργότερα, μόλις έφυγε ο Προκόπης.

Προφανώς κάθε εκπρόσωπος μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει. Κι ο Παπανδρέου, ας πούμε, πιστεύει ότι έσωσε την Ελλάδα, αλλά τον έριξαν οι Αμπρακατάμπρα.

Υπάρχει όμως και η μέθοδος της σύγκρισης.

Ο εκπρόσωπος μπορεί να κάνει μια βόλτα και να ρωτήσει τους ανθρώπους πότε ζούσαν καλύτερα και πότε ήταν σε καλύτερη κατάσταση η χώρα. Το 2004 ή σήμερα;

Απλή ερώτηση. Απλές απαντήσεις.

Διότι, αν καταλαβαίνω καλά, η χώρα πασχίζει σήμερα να επιστρέψει κάποτε στο επίπεδο του 2004. Αυτό τα λέει όλα και τα υπόλοιπα τα ακούω βερεσέ.

Πάμε παρακάτω. Ο εκπρόσωπος δεν ενοχλείται μόνο όταν μιλάει ο Σημίτης. Ενοχλείται που μιλάει κι ο Στουρνάρας.

Είναι κι ο Στουρνάρας αρχιτέκτονας καταστροφής; Αυτό δεν το είπε ο εκπρόσωπος, αλλά το υπονόησε.

Είπε δηλαδή ότι «κάποιοι καθ’ υπέρβαση του θεσμικού τους ρόλου αναπαράγουν καταστροφικά σενάρια για την πορεία της οικονομίας».

Μάλιστα. Αλλά τι επιτρέπει ο θεσμικός ρόλος τους; «Δικαιούνται να κάνουν εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας» καταδέχτηκε ο εκπρόσωπος.

Με άλλα λόγια, ο διοικητής της ΤτΕ δικαιούται να κάνει εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας, αρκεί να είναι θετικές. Αν είναι αρνητικές, σκασμός!

Μόνο που ανάλογα αρνητικές εκτιμήσεις για την καθυστέρηση της αξιολόγησης έχουν κάνει και ο Τσακαλώτος και ο Χουλιαράκης.

Πρέπει κι αυτοί να βγάλουν τον σκασμό; Ανυπερθέτως.

Διότι κάτι τέτοια έκανε κι ο Σημίτης. Διακινούσε καταστροφικά σενάρια, προειδοποιούσε ότι θα μας στείλουν στο ΔΝΤ και τελικά οδήγησε στην καταστροφή.

Ο Σημίτης; Οχι, το ΔΝΤ.

Αλλά τι θες, τι τα γυρεύεις. Ολοι αυτοί οι Αμπρακατάμπρα το ίδιο πράγμα είναι. Καταστροφείς.