Το σκηνικό φαινόταν γνώριμο. Με φόντο την είσοδο του Αρείου Πάγου και πάνω από το κεφάλι του την επιγραφή «Θέμιδος Μέλαθρον», ο Νότης Μαριάς ανακοίνωσε χθες πως ίδρυσε κόμμα. Και το όνομα αυτού Ελλάδα – Ο Αλλος Δρόμος. Ποιοι είναι οι πολιτικοί του στόχοι; Οπως τους παρουσίασε ο ίδιος στην ερασιτεχνική κάμερα: «Να καταργηθούν τα Μνημόνια, να απελευθερωθεί η πατρίδα μας από τους τοκογλύφους δανειστές, να διαγραφεί το επονείδιστο χρέος, να διεκδικήσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις». Α! Και καλεί «όλους τους συμπολίτες του που ενστερνίζονται αυτές τις απόψεις, που δεν θέλουν η Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα μεγάλο hotspot με χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες» να συμπορευτούν μαζί του. Ολα «καλά» μέχρι εδώ. Εξάλλου τα έχει ξαναπεί και η Ραχήλ Μακρή αυτά. Μόνο που ο Μαριάς δεν είναι πρώην. Είναι νυν ανεξάρτητος ευρωβουλευτής (για την ιστορία, είχε αποχωρήσει από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, με τους οποίους εξελέγη, στις αρχές του 2015, μερικούς μήνες αφού βρέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο). Ανήκει δε στην ευρωομάδα ECR, των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Αναμορφωτών. Κατ’ εξοχήν ευρωσκεπτικιστική ομάδα με μεγαλύτερο μέλος της το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας. Τα προαναφερθέντα έχουν μια σημασία ως πληροφορίες. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Ευρωβουλής, οι αναγνωρισμένες Κοινοβουλευτικές Ομάδες χρηματοδοτούνται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό ανάλογα με τη δύναμή τους. Οι Ομάδες είναι υποχρεωμένες από τον Κανονισμό να μοιράζουν ένα μέρος της κοινοτικής επιχορήγησης στις εθνικές συνιστώσες τους. Ο Μαριάς, λένε οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στις Βρυξέλλες, εντάχθηκε στο ECR ως εθνική συνιστώσα. Τους έδωσε, έτσι, τη δυνατότητα να αναγνωριστούν ως ευρωομάδα και να επωφεληθούν των προνομίων. Αρκετοί αναρωτιούνται αν έχει δοθεί επιχορήγηση στην εθνική συνιστώσα. Ή σκοπεύει να πάρει τα χρήματα τώρα που συγκροτήθηκε σε κόμμα; Αν εξασφαλίσει την προίκα ως αρχηγός θα είναι προφανώς περιζήτητος.

Κάμπος

Ο πρώην ποταμικός βουλευτής Λάρισας Κώστας Μπαργιώτας εντάχθηκε χθες στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Οκέι. Δεν ήταν έκπληξη. Ολοι, στο παλιό και στο νέο του κόμμα, το περίμεναν. Εδώ και καιρό κακές γλώσσες έλεγαν ότι από το ΠΑΣΟΚ είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις στον Μπαργιώτα πως ο Φίλιππος Σαχινίδης θα κατέβει στη Β’ Αθηνών. Αρα εκείνος θα μπορούσε σχετικά άνετα να εκπροσωπήσει το κόμμα στον Κάμπο. Βέβαια, σύμφωνα με μια πηγή, αυτό δεν ήταν αλήθεια. Οι του ΠΑΣΟΚ, λέει, από την πρώτη στιγμή είχαν διαψεύσει πως παρείχαν τέτοιες διαβεβαιώσεις. Για να μην πολυλογούμε, ο Σαχινίδης θα είναι υποψήφιος στη Λάρισα. Γιατί, για πού άλλου θα ήταν άλλωστε κατάλληλος με τέτοιο αξάν; Κι ο Μπαργιώτας όμως θα είναι συνυποψήφιός του. Οι γνώστες των πασοκικών λαρισαϊκών πραγμάτων εκφράζουν μια επιφύλαξη αν θα κατέβει με το κόμμα και ο καρδιοχειρουργός Νίκος Τσιλιμίγκας. Ο λόγος; Ο Τσιλιμίγκας, υποστηρίζουν, δεν είναι ο συμβατικός πολιτικός και ενεπλάκη στις προηγούμενες αναμετρήσεις κυρίως λόγω της εκτίμησης που έτρεφε για τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Ακόμη πάντως και να έχουν δίκιο, η μάχη δεν θα είναι εύκολη. Για την ακρίβεια, είναι πολύ πιθανό το χώμα να βαφτεί κόκκινο. Η Λάρισα είναι μια πολυπόθητη έδρα για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Δεν είναι όμως μηδενικού ρίσκου και σίγουρης απόδοσης. Το αντίθετο. Για να μπορέσει να εκλέξει βουλευτή Λάρισας θα πρέπει πανελλαδικά να πιάσει περί το 10% – 11% και εκεί από 12,5% και πάνω. Και για να έλθει ένας υποψήφιος πρώτος –άρα να έχει πιθανότητες εκλογής –θα πρέπει να εξασφαλίσει τη στήριξη του βλάχικου στοιχείου. Ο Σαχινίδης συνήθως τα πάει καλά στην Ελασσόνα και στην πόλη της Λάρισας. Η προνομιακή περιοχή του Μπαργιώτα, από την άλλη, είναι ο Τύρναβος. Η μάχη πάντως, λένε από τον νομό, θα δοθεί στην Ελασσόνα. Η μάχη της Ελασσόνας το 1912 οδήγησε στην πρώτη απελευθέρωση ελληνικής πόλης από τον οθωμανικό ζυγό. Αγνωστο αν η επικείμενη θα απελευθερώσει το ΠΑΣΟΚ από τα χαμηλά ποσοστά του.

Τιτιβίσματα

Παρεμπιπτόντως, έχει δημιουργηθεί hashtag #μπαργιώτας στο twitter, όπου διάφοροι ανεβάζουν μερικά από τα τιτιβίσματα που είχε κάνει στο παρελθόν. Διόλου κολακευτικά για τη νέα του κομματική στέγη. Τύπου: «ΠΑΣΟΚ Κορυδαλλού, Τ.Ο. 3ης πτέρυγα κελί 42. Γραμματέας ένας Ακης σήμερα, ένας Βάγγος αύριο… ΟΕΟ» τον Οκτώβριο του 2012. «Φώφη Γεννηματά, πιο κλισέ δεν έχει. Εχει;» επίσης τον Οκτώβριο του 2012. «Δεν υπάρχει καμιά διάθεση ανανέωσης ούτε στη ΝΔ ούτε στο ΠΑΣΟΚ. Αρχηγοί από την ντουλάπα, λύσεις από το πατάρι. Δύσκολα» τον Σεπτέμβριο του 2015. Οι άσπονδοι φίλοι του βουλευτή υποθέτουν πως ευθύνεται για τις υπενθυμίσεις το ανεπίσημο Ποτάμι.