Ηταν ζήτημα χρόνου η εκπυρσοκρότηση. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας λειτουργεί έτσι κι αλλιώς σε δύο χρόνους. Εν θερμώ, όταν βρίσκεται μπροστά σε τηλεοπτικές κάμερες, και βραδυφλεγώς, ειδικά όταν διανθίζει το facebook με αναρτήσεις για τους εχθρούς της συγκυβέρνησης και τους φίλους του μπαρουτοκαπνισμένου λαϊκισμού. Αυτή τη φορά στο στόχαστρό του μπήκε ο εισαγγελέας Εφετών, ο οποίος διέταξε τη δίωξη υπαλλήλων στον διαγωνισμό σχετικά με την πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτών στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Το φεϊσμπουκικό ξεμπρόστιασμα δεν άργησε να φανεί ως μέρος ενός τελετουργικού που υπακούει στις επιταγές της «νέας γλώσσας».

Για τον Παύλο Πολάκη ο λειτουργός της δικαστικής εξουσίας είναι απλώς «ο εισαγγελέας που αρχειοθέτησε το σκάνδαλο Ζήμενς – ΟΣΕ» και εκείνος που «χειρίστηκε το διεθνές ένταλμα για τον Χριστοφοράκο». Αρκούν αυτές οι δύο ιδιότητες για να τον παραδώσει ο αναπληρωτής υπουργός στη βορά του βαθέος Διαδικτύου. Για την ταμπακέρα –τη δίωξη στο ΚΕΕΛΠΝΟ –η συζήτηση είναι περιττή και, σε κάθε περίπτωση, θα συνεχιστεί σε one man show στη Βουλή.

Οι αστερίσκοι για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης –και, αναπόφευκτα, για τη διάκριση των εξουσιών –είναι μία από τις προσφιλέστερες μεθόδους των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι οποίοι παράγουν περισσότερες συγκρούσεις με τους δικαστικούς λειτουργούς απ’ όσες μπορούν να καταναλώσουν: από τις τηλεοπτικές άδειες ώς τη νωπή παραίτηση της Ελένης Ράικου.

Αλλά ποια Δικαιοσύνη εννοεί ο υπουργός, για να έχουμε καλό ερώτημα; Καταφέρνοντας να ξεγλιστρήσει από το έρκος των οδόντων του η λανθάνουσα αλήθεια του Πολάκη επανατοποθετεί τις εξουσίες εκεί που τους πρέπει. «Δεν θα μας σταματήσετε, τα αποστήματα θα σπάσουν, αυτή η χώρα θα ξεβρωμίσει ό,τι και να κάνετε, όσους μηχανισμούς και αν χρησιμοποιήσετε».

Μια ανάρτηση θεσμικού προσώπου όπου συνυπάρχουν οι λέξεις εισαγγελέας, αποστήματα και μηχανισμοί είναι ενδιαφέρουσα στη γλώσσα του πολιτικώς ορθού. Το δυστύχημα είναι ότι καταλήγει επιθετική στην καθομιλουμένη.