Φάνηκε σαν να είχε πάει έτοιμος να το πει. Η συζήτηση στην Ολομέλεια ήταν για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά αλλά ο Κώστας Τασούλας την έδεσε με τον Νίκο Μπελογιάννη. Διαφωνεί, είπε από του βήματος, πως αγωνίστηκε για τη δημοκρατία. Το σκεπτικό του ήταν πως επεδίωκε να επιβάλει κομμουνιστική δικτατορία. Κι αν είχε επικρατήσει η παράταξη του Μπελογιάννη, εκείνος όχι απλά δεν θα επιτρεπόταν να τα πει αυτά, δεν θα επιτρεπόταν ούτε καν να τα σκεφτεί. Το πνευματικό τέκνο του Αβέρωφ προκάλεσε ντόρο χθες το μεσημέρι. Ο ίδιος, βέβαια, αργότερα εξηγούσε ότι μίλησε για «ομοβροντία αντιπερισπασμών από την κυβέρνηση». Οχι απλά για τον άνθρωπο με το γαρίφαλο. Το επιχείρημά του ήταν πως συνταγματική αναθεώρηση, Μπελογιάννης, Προανακριτική τοποθετούνται στο τραπέζι ενόψει των μέτρων. Και τα ανέλυσε, λέει, όλα στην ομιλία του. Ειρήσθω εν παρόδω, την ώρα που μιλούσε για τον Μπελογιάννη άρχισαν να του φωνάζουν «τι είναι αυτά που λες!» τόσο οι συριζαίοι όσο και από τα έδρανα του ΚΚΕ. Οχι φυσικά πως τους έφερε πιο κοντά μετά την Αμαλιάδα. Προς Θεού. Πάντως, όπως επισημαίνει ο ίδιος, στην επίμαχη ομιλία ανέφερε και τον Σοφοκλή Βενιζέλο. Αλλά τα μίντια δεν έδωσαν σημασία. Παρότι, φευ, αυτός, ο δεξιός, μίλησε για τον Βενιζέλο. Αφορμή υπήρξε η αναφορά στην εισαγωγή της συριζαϊκής πρότασης για Προανακριτική πως τα εξοπλιστικά ήταν πάντα πηγή διαφθοράς. Γνωστός ιστοριοδίφης, λοιπόν, ενημέρωσε τους συναδέλφους του πως «δεν ήταν πάντα έτσι» και διηγήθηκε την ιστορία του Σοφοκλή Βενιζέλου, ο οποίος ενώ ο πατέρας του ήταν πρωθυπουργός υπηρέτησε για επτά χρόνια ως στρατιωτικός ακόλουθος της Ελλάδας στο Παρίσι. Και αγόρασε έξι αεροπλάνα και εκατοντάδες χιλιάδες όπλα. Κανείς όμως από τους πολιτικούς του αντιπάλους δεν κατηγόρησε τον Ελευθέριο Βενιζέλο για αυτό. Αλλοι καιροί, άλλα ήθη. Εχει, ομολογουμένως, κι ο αρχηγός της μονοπρόσωπης συνιστώσας των Τόρηδων του Μετσόβου τα δίκια του. Αν και προσέφερε μια ακόμη ευκαιρία στη συμπολίτευση να τονώσει το ελαφρώς καταπονημένο αριστερό της φρόνημα.

ΟΥΝΡΑ

Δεν υπάρχει πια κανένας λόγος ανησυχίας για το ελληνικό χρέος. Ούτε για την αξιολόγηση, ούτε για τίποτα. Ερχεται ο θείος Σαμ. Το επιβεβαίωσε και ο προ ημερών αφιχθείς από τις ΗΠΑ υπουργός Εθνικής Αμυνας. Οπως δήλωσε – με τον δέοντα στόμφο – από το τηλεπαράθυρο πρωινάδικου, «μεγάλο ελληνοαμερικανικό fund ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Εθνική Ασφαλιστική, υπάρχουν έτοιμες επενδύσεις για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς η Ελλάδα είναι η μοναδική σταθερή χώρα στην περιοχή. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα γίνουν». Και δεν θα περιοριστούν μόνο στις επενδύσεις. Η βοήθεια θα είναι πολυεπίπεδη. «Μόνο η Αμερική μπορεί να μας βοηθήσει» ξεκαθάρισε. Και προσέθεσε, «αυτοί που μας βοήθησαν στις δύσκολες στιγμές δεν ήταν οι Ευρωπαίοι. Το Σχέδιο Μάρσαλ δεν είχε μνημόνια ούτε τοκογλυφικά επιτόκια». Ετοιμάζει ο Τραμπ νέο Σχέδιο Μάρσαλ; Θα στείλει και γάλα σκόνη μαζί με τα κίτρινα τυράκια της ΟΥΝΡΑ; Αλληλούια.

Χιούμορ

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες στο πρωθυπουργικό γραφείο με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δαυΐδ Σαλτιέλ. Στην ατζέντα της συνάντησης ήταν το Μουσείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. Ο Τσίπρας, λοιπόν επισήμανε στον Μπουτάρη ότι όσες φορές ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη δεν κατάφερε να τον συναντήσει. Και συμπλήρωσε και την τσαχπινιά, «όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ». Ποιος είναι ο Μωάμεθ και ποιος το βουνό στην προκειμένη περίπτωση, άγνωστο. Γιατί, μεταξύ μας, η παροιμία δεν κολλάει με την περίσταση.

Κοράκια

«Είναι διαστρέβλωση της πραγματικότητας και απύθμενο θράσος, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης που έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής και του Grexit να κατηγορεί τον πρωθυπουργό που οδήγησε τη χώρα στην ΟΝΕ και κατοχύρωσε την ευρωπαϊκή προοπτική της. Αλλά εκ στόματος κόρακος “κρα” εξελεύσεται». Αυτή είναι η ανακοίνωση – απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη στον κυβερνητικό εκπρόσωπο για όσα καταλόγισε στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ότι δηλαδή «υπήρξε ένας από τους αρχιτέκτονες της καταστροφής της ελληνικής οικονομίας». Θα υπέθετε κανείς ότι πρόκειται για μια αναμενόμενη αντίδραση. Θα το υπέθετε αν δεν θυμόταν πως το ΠΑΣΟΚ δεν είχε αντιδράσει όταν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην Ωρα του Πρωθυπουργού πριν από δυο εβδομάδες είχε επιτεθεί στον Σημίτη. Η εκσυγχρονιστική φυλή του κόμματος άλλωστε – ό,τι έχει απομείνει από αυτήν τέλος πάντων – δεν είχε αφήσει ασχολίαστη την «παράλειψη» των κεντρικών τότε.