Οι συγκεχυμένες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες μάλλον συγκλίνουν στο ότι δύο μεγάλες εκκρεμότητες έχουν μείνει μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου: τα εργασιακά και τα ενεργειακά θέματα. Υποτίθεται ότι αυτά έχουν μεγάλη συμβολική σημασία για την κυβέρνηση και της είναι δύσκολο να υποχωρήσει. Αλλά γιατί τα τελευταία συμβολικά μετερίζια που αποδεικνύουν το «αντιστασιακό ήθος» της κυβέρνησης να είναι τα εργασιακά και η ενέργεια; Μήπως οι λόγοι είναι απολύτως υλικοί, συμφεροντολογικοί;

Ως προς τα εργασιακά, με τις υπάρχουσες συνθήκες (καθυστερήσεις μισθών, αδήλωτη εργασία, συμβάσεις μερικής απασχόλησης), εργαζόμενοι και άνεργοι στο ορατό μέλλον ελάχιστα θα ωφεληθούν ό,τι και αν υπογράψει η κυβέρνηση –μάλλον δεν κατανοούν το τι συμβολικό διακυβεύεται.

Αλλά για το (κλειστό και αδιαφανές στο μεγάλο κοινό) συνδικαλιστικό σύστημα, τα θέματα των συλλογικών συμβάσεων και των ομαδικών απολύσεων είναι κρίσιμα –κυρίως το πρώτο, γιατί εξασφαλίζει και την ισχύ των συνδικαλιστών. Είναι φανερό ότι στον επαγγελματικό συνδικαλιστικό μικρόκοσμο, οι συριζαίοι θα χάσουν πόντους αν η κυβέρνηση υποχωρήσει, άρα και «θέσεις στα όργανα».

Η διαπραγμάτευση λοιπόν παρατείνεται σε σχέση με τα εργασιακά για να σωθούν μερικές δεκάδες συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ –και για να μπορούν να ασκήσουν ξανά αυτό το επάγγελμα κάποιοι πρώην συνδικαλιστές που σήμερα είναι βουλευτές και καταλαβαίνουν ότι δεν πρόκειται να ξαναγίνουν.

Και γιατί έχουμε κολλήσει στα ενεργειακά; Επειδή τα δίκτυα ύδρευσης και ενέργειας πρέπει να μείνουν υπό κρατικό έλεγχο, κατά τα γραφάς; Ή μήπως επειδή αντιδρούν στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ βουλευτές και οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στους Νομούς Κοζάνης και Φλώρινας, όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ;

Μάλλον το δεύτερο: η ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ στους νομούς τους συνεπάγεται πως δεν θα έχουν πια λόγο στις προσλήψεις προσωπικού, στις μεταθέσεις, στις προαγωγές –αλλά και στις προμήθειες που κάνει τοπικά η ΔΕΗ.

Και αν δεν μπορείς να επηρεάζεις αυτά στον νομό σου, γιατί να είσαι βουλευτής; Για να «αντιπροσωπεύεις το έθνος» όπως γράφει το Σύνταγμα; Το κάνει μια χαρά η σημαία, δεν μας αρκεί;

Βαθαίνει η ύφεση, μειώνονται οι καταθέσεις, αυξάνεται ο ELA, μαραζώνει η χώρα –για χάρη μερικών δεκάδων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που είναι κρίσιμα για τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες και για τους συσχετισμούς μέσα στο κυβερνών κόμμα.

Αυτή είναι η πικρή αλήθεια, έτσι έχει καταντήσει το πολιτικό μας σύστημα –γιατί δυστυχώς αντίστοιχα φαινόμενα υπάρχουν και στα άλλα κόμματα.