Η δίκη με αφορμή το πόρισμα του πρώην γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για τις φερόμενες ως παράνομες επιχορηγήσεις της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ την περίοδο 2008-2011, η οποία έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2016, βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για την υπόθεση που είναι γνωστή και με την κωδική ονομασία «ΓΕΝΟΠ travel». Μέσα στην εβδομάδα, λοιπόν, αναμένεται να συνεδριάσει το δικαστήριο. Κατηγορούμενοι, βάσει του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, είναι πολλά στελέχη της εταιρείας, πρώην πρόεδροι, γενικοί διευθυντές αλλά και συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ. Για την ιστορία, κατηγορούνται για την έκδοση τιμολογίων άνω του 1 εκατ. ευρώ καθώς κι ένα δάνειο μισού εκατ. ευρώ που χορήγησε η ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ. Στο βούλευμα αναφερόταν και μια δαπάνη 300.000 ευρώ από τη ΔΕΗ για μια μελέτη που ποτέ δεν εκπονήθηκε. Το γραφείο του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης είχε, μάλιστα, ζητήσει με επιστολή του από τη σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ να παραστεί στη δίκη ως πολιτική αγωγή. Γιατί; Επειδή η επιχείρηση είχε υποστεί ζημία. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μανώλης Παναγιωτάκης, όμως, θα ερχόταν σε δύσκολη θέση με μια τέτοια ενέργεια, λένε πηγές με γνώση όσων συμβαίνουν στο εσωτερικό της εταιρείας. Για ποιον λόγο; Μια σύντομη παράγραφος από βιογραφικό του, που είναι ανηρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα της ΔΕΗ, ίσως απαντά σε αυτή την ερώτηση: «Μέχρι τις αρχές του ’90 ανέπτυξε πλούσια και έντονη πολιτική, κοινωνική συνδικαλιστική δραστηριότητα ως μέλος των διοικήσεων της ΓΕΝΟΠ, του Συλλόγου Μηχανικών ΔΕΗ, της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, υπήρξε γραμματέας Κοινωνικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ και δραστήριο μέλος του Κινήματος για την Ειρήνη στη χώρα μας». Ηδη, λοιπόν, από την έναρξη της διαδικασίας η ΔΕΗ δεν δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής. Το επιχείρημα ήταν πως με βάση το κατηγορητήριο θα έπρεπε να παραπεμφθούν σε δίκη όλες οι διοικήσεις της επιχείρησης των τελευταίων είκοσι ετών. Στην πραγματικότητα όμως, επιμένουν οι προαναφερθείσες πηγές, ο διοικητής ήθελε να αποφύγει να ενσαρκώσει τον δυσάρεστο ρόλο του κατηγόρου δικών του ανθρώπων, μια και είναι σάρκα από τη σάρκα της ΔΕΗ. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ως πρακτικός άνθρωπος ήρθε σε συνεννόηση με τους συνδικαλιστές της επιχείρησης και τους έπεισε να επιστρέψουν 300.000 ευρώ στη ΔΕΗ. Καθώς κι ένα ακόμη μικρότερο ποσό. Αρα πλέον δεν υπάρχει τρύπα στα ταμεία. Ο Παναγιωτάκης, πάντως, θα δώσει το «παρών» στη δίκη. Προφανώς ως μάρτυρας.

Οι συμβουλάτορες

Τι κοινό έχουν οι Ισπανοί Φελίπε Γκονζάλες και Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ο Λουξεμβούργιος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι Ιταλοί Ρομάνο Πρόντι και Μάριο Μόντι, ο Φινλανδός Γίρκι Κατάινεν και ο Γερμανός Γκέρχαρντ Σρέντερ; Εχουν συμβουλεύσει όλοι τον Σταύρο Θεοδωράκη. Για πολλά και διάφορα. Από το τι φίλους πρέπει να έχει –βασικά «εκτός πολιτικής», όπως του είπε ο Σρέντερ –μέχρι πώς οφείλουν να συμπεριφέρονται οι ηγέτες. «Πρέπει να είναι αποφασισμένοι να χάνουν προς όφελος των λαών τους» τον ορμήνεψε ο Μόντι. «Οι «πρώην»», έγραψε ο Σταύρος στο χθεσινό του ποστ, «έχουν τον χρόνο και την απόσταση για να σκεφθούν τι πήγε λάθος και τι σωστά. Και θέλουν να εξομολογηθούν τις εμπειρίες τους σε έναν νέο της πολιτικής. Τους κλέβω λοιπόν ιδέες και λύσεις, τις οποίες πολλές φορές οι ίδιοι τις έχουν πληρώσει ακριβά». Οι ιδέες είναι το ήμισυ του παντός στην πολιτική. Το άλλο μισό είναι η πειθώς. Για να το πούμε μεταφορικά με μια αγγλική παροιμία, «μπορείς να οδηγήσεις το άλογο στο νερό, αλλά δεν μπορείς να το αναγκάσεις να πιει».

Προφητείες

«Η Ευρώπη ή θα γίνει κοινωνική ή δεν θα υπάρχει». Γιώργος Κατρούγκαλος από τη Ρώμη, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της επετειακής Συνόδου Κορυφής για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου συνόδευε τον Πρωθυπουργό. Ηδη, φαντάζομαι, στα επιτελεία της Ανγκελα Μέρκελ και των λοιπών ηγετών του ευρωπαϊκού Βορά μελετούν με προσοχή το Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου για να αποκτήσουν το know-how του κράτους πρόνοιας.