Οταν μια εξουσία τρέφεται από τις ψευδαισθήσεις της και θεωρεί ότι μπορεί να εξασφαλίζει την ανοχή των πολιτών εις το διηνεκές απλώς επειδή λέει με ωραίο τρόπο ατόφια ψέματα, κάποια στιγμή έτσι και δι’ ασήμαντον αφορμήν καταρρέει. Αν ακόμη χειρότερα αναμένει να συμβεί μία σειρά από ιστορικά ατυχήματα στην Ευρώπη για να εξασφαλίσει μια κάποια εύνοια, τότε τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα.

Ακριβώς αυτό μοιάζει να συμβαίνει με την κυβέρνηση που για τους δικούς της λόγους έχει κάνει μία σειρά από λανθασμένες αναλύσεις και επέλεξε τον χειρότερο δρόμο για τον εαυτό της και τον τόπο. Εσχατο παράδειγμα, η ανόητη τακτική των καθυστερήσεων στη διαβόητη δεύτερη αξιολόγηση, που έχει αργήσει κοντά έναν χρόνο. Αν όλα είχαν γίνει στην ώρα τους τα μέτρα ενδεχομένως να είχαν το μισό κόστος. Η οικονομία προφανώς θα είχε αναπνεύσει και τότε η κυβέρνηση, παρά τον πρότερο ανεκδιήγητο βίο της, θα είχε κάτι να παρουσιάσει ως πολιτικό της αφήγημα. Σήμερα που όλα κινούνται πάλι στο όριο της καταστροφής, αποκαλύπτεται η αφελής μέχρις ανοησίας επιλογή της σκόπιμης καθυστέρησης για εσωτερική κατανάλωση την ώρα που η Ευρώπη έχει κάνει τις επιλογές της. Μοιάζει αστείο, αλλά είναι τραγικό να περιμένουν καλύτερες συνθήκες ποντάροντας τη μια στην άνοδο του ακροδεξιού Βίλντερς στην Ολλανδία και την άλλη στις γαλλικές ή στις γερμανικές εκλογές.

Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται είναι ότι οι πολιτικές των ισχυρών χωρών έτσι και αλλιώς δεν αλλάζουν εύκολα, πόσω μάλλον που αν συμβεί αυτό που προσδοκούν το πιθανότερο, αν όχι το βέβαιο, είναι πως η πίεση για τη χώρα μας θα είναι μεγαλύτερη. Η ακροδεξιά πίεση σε χώρες της Ευρώπης μόνο υπέρ των ελληνικών συμφερόντων δεν μπορεί να λειτουργήσει. Το ίδιο ισχύει ασφαλώς και με τις εκλογές στη Γερμανία, όπου αν επικρατήσει ο Σοσιαλδημοκράτης Σουλτς θα είναι ασφαλώς περισσότερο αυστηρός με την Ελλάδα ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα κινείται στην ίδια γραμμή με τη Μέρκελ. Αυτό μάλιστα είχαν την ευκαιρία να το ακούσουν διά ζώσης οι κυβερνώντες από τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που επισκέφθηκε την Αθήνα τις δύο προηγούμενες ημέρες, όπως κατέστη σαφές και από τις δημόσιες δηλώσεις του.

Αν δεν αλλάξουν τακτική απλώς θα χάσουν και άλλο χρόνο, αλλά μπορεί στη χώρα να συμβεί το μοιραίο ατύχημα και αυτό δεν έχουν δικαίωμα να το κάνουν.