Δεν ξέρω ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να υποχρεωθεί η αντιπολίτευση να ψηφίσει τα μέτρα, αλλά δύο πράγματα ισχύουν:

πρώτον, σωστά το σκέφτηκε.

δεύτερον, δεν πρόκειται να γίνει.

Γιατί το σκέφτηκε σωστά; Διότι το Μνημόνιο λήγει αισίως τον Ιούνιο 2018. Τα μέτρα αφορούν το 2019 και το 2020. Αρα, η όποια κυβέρνηση δεσμεύεται επί της ουσίας μόνο έως τη λήξη του Μνημονίου.

Μετά, «δεν σε ξέρω, δεν με ξέρεις, υποφέρω κι υποφέρεις».

Κι ο λόγος είναι απλός. Τα Μνημόνια έχουν δύο σκέλη: δεσμεύσεις και χρηματοδότηση. Αν δεν εκτελείς τις δεσμεύσεις, σου κόβουν το χρήμα. Αρα, τις εκτελείς.

Αυτό που πάνε να μοντάρουν τώρα οι δανειστές με την κυβέρνηση είναι κάτι σαν Μνημόνιο με δεσμεύσεις αλλά χωρίς χρήμα. Και δεσμεύσεις χωρίς χρήμα είναι γραμμένες στην άμμο. Φυσάει το μαϊστράλι κι έσβησαν.

Λογικά λοιπόν σκέφτεται ο Σόιμπλε: να δέσουμε τον Κυριάκο από τώρα γιατί όταν βγει θα μας στέλνει φιλάκια.

Αλλο θέμα βεβαίως αν κόψουν το χρέος ή αν χρηματοδοτήσουν κανονικό τέταρτο Μνημόνιο. Αν βάλουν δηλαδή το χέρι στην τσέπη. Διότι ο τζάμπας πέθανε –που λένε και Unter den Linden.

Γιατί δεν πρόκειται να γίνει; Διότι όλα αυτά τα ξέρει κι ο Κυριάκος. Συνεπώς αποκλείεται να δεσμευτεί από τώρα, και μάλιστα δωρεάν, τι θα κάνει όταν γίνει κυβέρνηση προκειμένου να σώσει τον… Τσίπρα!

Και μοχλός εκβιασμού του δεν υπάρχει. Τι θα του κάνουν δηλαδή αν δεν συμφωνήσει; Θα πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Εκτός από φιλάκια, θα τους στείλει και φωτογραφία της Μαρέβας με αφιέρωση!

Ενδεχομένως κάποιοι έχουν στο μυαλό τους ένα remake του έργου «Η πατρίς εν κινδύνω» για να σώσουν την κυβέρνηση. Οπως το 2015.

Αυτό υποψιάζεται η ΝΔ. Οτι την ιστορία έχει στήσει το Μαξίμου με τους δανειστές ώστε την κατάλληλη στιγμή να εμφανιστεί κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να βγάλει βουτήματα στην Ηρώδου Αττικού.

Δεν είμαι βέβαιος ότι έχουν δίκιο.

Αφενός επειδή είναι τεράστια ξεφτίλα για την κυβέρνηση να ζητιανεύει στήριξη της αντιπολίτευσης για να κυβερνήσει. Θα πρόκειται για καραμπινάτη ομολογία αποτυχίας κι αδυναμίας.

Δεν του το έχω του Τσίπρα.

Αφετέρου επειδή το γνωστό έργο δεν κόβει εισιτήρια. Από το καλοκαίρι του 2015 έχουν αλλάξει πολλά και κυρίως έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί και το κάστινγκ.

Και το δις εξαμαρτείν δεν του το έχω του Προέδρου.

Γι’ αυτό λοιπόν δύσκολα θα ψηφίσει η ΝΔ. Κι ο δόκτωρ Σόιμπλε (που λέει κι ο Βαρουφάκης…) θα πρέπει ενδεχομένως να ψάξει καμιά κορνίζα για τη φωτογραφία της Μαρέβας.