Η πρόταση της εισαγγελέως στο δικαστήριο για την υπόθεση του Βατοπεδίου, τον περασμένο Δεκέμβριο, ήταν να αθωωθούν όλοι οι κατηγορούμενοι. Αυτό είχε εκληφθεί ως ένα πρώτο μήνυμα για το ποια θα ήταν στο τέλος η ετυμηγορία. Στο στρατόπεδο, ωστόσο, των καραμανλικών δεν το θεωρούσαν στάνταρ. Μέχρι προχθές, λένε, είχαν αγωνία. Σιωπηρά. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι άλλοι παράγοντες της δίκης δεν έδειξαν την ίδια αυτοσυγκράτηση. Εκδήλωσαν το στρες τους και ενδιαφέρθηκαν να πληροφορηθούν πώς έβαινε η υπόθεση. Εκτός από τον Θεό έβαλε το χέρι του και ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν αναφέρουν ότι την Παρασκευή χτύπησε το τηλέφωνο του Αλέξη Τσίπρα. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο ρώσος πρόεδρος. Ο Πούτιν, άμαθος στους θεσμικούς καθωσπρεπισμούς που επιβάλλονται στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, είχε καλέσει για να μάθει από τον Πρωθυπουργό πώς πάει η δίκη. Το ενδιαφέρον του Πούτιν για το Βατοπέδι μόνο ξαφνικό δεν ήταν. Το 2011 ο ηγούμενος της Μονής είχε συνοδέψει την Αγία Ζώνη στη Μόσχα και είχε γίνει δεκτός στην πρωθυπουργική κατοικία, όπου άκουσε τον –πρωθυπουργό τότε –Πούτιν να τον ευγνωμονεί για την ευκαιρία που έδωσε σε «εκατομμύρια ρώσους πιστούς» να προσκυνήσουν το κειμήλιο. Το ραντεβού είχε λάβει χώρα λίγες ημέρες προτού ο Εφραίμ περάσει την πόρτα του ανακριτή. Φυσικά κανείς δεν έχει ξεχάσει και την κατ’ ιδίαν συνομιλία, με την εγκάρδια χειραψία, των δύο όταν ο Πούτιν βρέθηκε στις Καρυές του Αγίου Ορους πέρυσι. Υπάρχει και το σχετικό ντοκουμέντο από την κάμερα της δημόσιας τηλεόρασης, στο οποίο ακόμη και ο Προκόπης Παυλόπουλος μοιάζει ξαφνιασμένος από την οικειότητα.

Μπαλάφας ή Παπαγγελόπουλος;

«Διάβασα στις σημερινές εφημερίδες παλαιότερες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της ΝΔ για το Βατοπέδι, που παραδέχονταν τότε, τον σκανδαλώδη χαρακτήρα της υπόθεσης. Σέβομαι καταρχήν την απόφαση της Δικαιοσύνης, που λέει ότι δεν υπήρχε δόλος από τους μοναχούς για το Βατοπέδι. Κάνανε δηλαδή κάποια πράγματα που αντιβαίνουν στα καλώς κείμενα, αλλά χωρίς δόλο, αυτό είπε το δικαστήριο. Δεν τοποθετήθηκε το δικαστήριο εάν υπήρξε σκάνδαλο ή όχι. Δεν κρίθηκε αυτό». Γιάννης Μπαλάφας, υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής χθες. «Τους λαοπρόβλητους ηγέτες τα ντόπια και ξένα συμφέροντα, οι νταβατζήδες της διαπλοκής, οι λακέδες και τα γιουσουφάκια της ενημέρωσης προσπαθούν να τους εξουδετερώσουν με κάθε τρόπο. Αυτό συνέβη με τον Κώστα Καραμανλή, αυτό συμβαίνει και σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα». Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, επίσης χθες. Τελικά, ποιος από τους δυο υπουργούς εκφράζει τα αισθήματα του Μαξίμου για την καραμανλική πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ο Παπαγγελόπουλος ή ο Μπαλάφας; Η ερώτηση είναι προφανέστατα ρητορική.

Αλλαγή στάσης

Στην αντιπολίτευση, πάντως, δεν πέρασε απαρατήρητη η ελαφρώς καθυστερημένη αντίδραση της Κουμουνδούρου στη δικαστική απόφαση για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Μόλις χθες το κόμμα έβγαλε μια ανακοίνωση σε στυλ δεν παραγράφονται οι πολιτικές ευθύνες της ΝΔ για το συγκεκριμένο σκάνδαλο. Πώς τη διαβάζουν, λοιπόν, τη συγκεκριμένη ανακοίνωση και κυρίως πώς ερμηνεύουν τη χρονοκαθυστέρηση στην έκδοσή της; «Συνειδητοποίησαν», όπως το θέτει παράγοντας με εμπειρία, «ότι ο Καραμανλής έχει αποφασίσει να στηρίξει τον Μητσοτάκη και είπαν να αλλάξουν στάση». Θα δείξει.

Κινητικότητα

Στις Βρυξέλλες υπάρχει κινητικότητα λένε άνθρωποι που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τη βελγική πρωτεύουσα. Για την ακρίβεια «υπάρχει κινητικότητα στη διαπραγμάτευση» υποστηρίζουν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τους, η ομάδα που «κρατήθηκε» στην καρδιά της ευρωκρατίας μετά το αποτυχημένο Εurogroup –δηλαδή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Eφη Αχτσιόγλου και ο Γιώργος Χουλιαράκης –προσπαθεί να βρει τρόπους να επιταχύνει τη διαδικασία. Με τη βοήθεια φυσικά και του Γιώργου Σταθάκη, που πέταξε για Βρυξέλλες από Βερολίνο αφού του ζητήθηκε από τους εταίρους. Ωστόσο, για λύση του δράματος τον Απρίλιο δεν βάζουν και το χέρι τους στη φωτιά.

Σε τρίτο ενικό

Εντάξει, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι γνωστό ότι όχι μόνο ανεβάζει τις συνεντεύξεις του (όπως όλοι οι πολιτικοί άλλωστε) στο twitter, αλλά κάνει και retweet στα tweets των μίντια με τις ίδιες συνεντεύξεις. Αυτό όμως δεν είναι η επιτομή της αυτοαναφορικότητας. Γιατί υπάρχει κι ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Μετά, λοιπόν, τη «διαστρέβλωση» όσων είπε για τον χρονικό ορίζοντα του κλεισίματος της αξιολόγησης, τιτίβισε «τι είπε ο Π. Σκουρλέτης και τι… άκουσαν». Προς Θεού, δεν πρέπει να εκληφθεί ως άλλη μια σκουρλέτεια κρίση μεγαλείου. Ηταν ο τίτλος από το σχετικό ρεπορτάζ του κομματικού σάιτ left.gr, το link του οποίου και μοιράστηκε o υπουργός με τους ακολούθους του στο twitter. Σύμφωνοι. Αλλά το σχόλιο στο link «τι είπε ο Π. Σκουρλέτης και τι… άκουσαν» τι ήταν; Οι ψυχολόγοι λένε πως όσοι μιλούν για τον εαυτό τους σε τρίτο πρόσωπο συνήθως το κάνουν επιτηδευμένα. Θέλουν, δηλαδή, να τραβήξουν την προσοχή. Οι αίτιες γι’ αυτό είναι πολλές και δεν είναι της παρούσης. Εξάλλου, ο Σκουρλέτης δεν είναι ο πρώτος πολιτικός που επιλέγει να μιλά για τον εαυτό του σε τρίτο ενικό. Εχει προηγηθεί ο Πανίκας Ψωμιάδης.