Για να θυμηθούμε την ορολογία που κάποτε χρησιμοποιούσε και ο ίδιος, είναι άραγε αμερικανόδουλος ο Νίκος Κοτζιάς; Διότι κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση Μέρκελ – Τραμπ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό «National Interest», έσπευσε να υπερασπιστεί τον Ντόναλντ Τραμπ και να αποδοκιμάσει τους ευρωπαίους ηγέτες (πρωτίστως βεβαίως Μέρκελ και Ολάντ) επειδή «συμπεριφέρθηκαν προς τον Τραμπ όπως θα μπορούσαν να συμπεριφερθούν προς τις χώρες του Τρίτου Κόσμου» –το αυτομαστιγωτικό ότι μικρές και αδύναμες χώρες δικαιούνται τέτοιες συμπεριφορές το αντιπαρερχόμαστε.

Ερωτάται για τον χαρακτηρισμό «Ναζί» που απηύθυνε ο Ερντογάν στη Γερμανία και την Ολλανδία και –αφού παρενθέτει τη σοφή και υπαινικτική ανάλυση πως η Τουρκία του σήμερα είναι «η νευρική δύναμη που ήταν η Γερμανία του προηγούμενου αιώνα» –απαντά τελικά πως το ζήτημα είναι ότι ο χαρακτηρισμός «υποτιμά αυτά που έκαναν οι Ναζί και υποβαθμίζει τα εγκλήματά τους», λέξη δεν έχει να πει για το αν αποτελεί βαρύτατη προσβολή για τους Ευρωπαίους.

Για τις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας ανακυκλώνει προς τέρψιν των Αμερικανών αυτά που δήλωνε ο ΣΥΡΙΖΑ την εποχή του go back madame Merkel: «η Γερμανία δεν επιθυμεί την ανάπτυξη. Απλά θέλουν να απομυζήσουν την Ελλάδα». Λέει και διάφορα άλλ’ αντ’ άλλων για τα χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι Γερμανοί –σαν να μη μας δανείζουν εμάς τα κράτη της Ενωσης με ελάχιστο επιτόκιο. Σημασία για τον υπουργό έχει το να πει κάτι τι το αντιγερμανικό, αυτό τον ενδιαφέρει.

Βεβαίως ο Νίκος Κοτζιάς θα απαντήσει ότι δεν είναι αμερικανόδουλος ή αντιγερμανός, απλώς είναι «επαγγελματίας» –αυτό είχε δηλώσει όταν ρωτήθηκε για διάφορα ανατριχιαστικά που έγραφε κάποτε υπέρ της Σοβιετικής Ενωσης και του υπαρκτού σοσιαλισμού: «ΗμουνστηνΚεντρική ΕπιτροπήτουΚΚΕ.Εγραψα κατ’ εντολήντουκόμματόςμου πράγματα, π.χ. για την Πολωνία, τα οποία ήταν ανοησίες».

Ποιο είναι σήμερα το αφεντικό του Νίκου Κοτζιά; Ποιον υπηρετεί επιτιθέμενος στη Γερμανία και σε όλους στους ευρωπαίους ηγέτες και υπερασπιζόμενος τον Τραμπ; Θεωρητικά, αφεντικό του είναι ο Αλέξης Τσίπρας, υπουργός του είναι. Μου φαίνεται όμως πως τόσο φιλοαμερικανός, φιλοτραμπιστής, αντιγερμανός, αντιμερκελικός μόνο ο Παναγιώτης Καμμένος είναι.

Που καίγεται για κάτι παραγγελίες αμερικανικών αεροπλάνων γιατί κινδυνεύει η πατρίς. Αλλά η πατρίς κινδυνεύει περισσότερο όταν ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας διαλαλεί επισήμως στην αμερικανική πρωτεύουσα αντιευρωπαϊκές ανοησίες.