Για κοκτέιλ με τη Σκάρλετ Τζοχάνσον δεν ξέρω, την Τρίτη όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πάει Λονδίνο. Το ταξίδι δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη. Ο υπουργός Οικονομικών έχει επιφορτιστεί με μια επικίνδυνη αποστολή: Να πείσει τους εκπροσώπους αρκετών επενδυτικών κεφαλαίων πως όλα βαίνουν καλώς στην ελληνική περίπτωση. Κοινώς, ότι αξίζει να ρίξουν τα λεφτά τους εδώ. Στα ενδότερα των funds η ανησυχία αυξάνεται, λένε αυτοί που γνωρίζουν. Αιτία; Ο καιρός περνά και η διαπραγμάτευση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών δεν κλείνει. Ο Τσακαλώτος, αν και δεν χάνει ευκαιρία να θυμίσει τις μαρξιστικές του καταβολές, ξέρει πως αυτό μόνο καλό δεν είναι. Εξού και το ταξίδι για να καθησυχάσει τους ξένους επενδυτές.

Σχέσεις

Στην προχθεσινή σύσκεψη των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας με τους συριζαίους βουλευτές – μέλη των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών το κλίμα ήταν βαρύ. Γνωστό. Οπως ακούγεται όμως –γιατί ανάμεσα στους πέτρινους τοίχους του Κοινοβουλίου τίποτα δεν μένει κρυφό -, μια τοποθέτηση προκάλεσε εντύπωση στους παρισταμένους. Αυτή του Κώστα Μπάρκα. Ο βουλευτής Πρεβέζης κατηγόρησε τους Τσακαλώτο και Αχτσιόγλου ότι με το πακέτο που έρχεται –το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα όπως η μείωση του αφορολογήτου και νέες περικοπές στις συντάξεις –το κόμμα απομακρύνεται από το πρόγραμμά του. OΚ. Αυτή δεν είναι η αγωνία όλων των συμπολιτευόμενων βουλευτών; Προφανώς. Αρα γιατί σχολιάστηκε η συγκεκριμένη τοποθέτηση; Επειδή μάλλον μπέρδεψε αρκετούς. Ο Μπάρκας, επισημαίνουν όσοι ξέρουν πρόσωπα και καταστάσεις, έχει στενές σχέσεις τόσο με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο όσο και με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά. Με τον στενό, δηλαδή, πυρήνα των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα. Τα ερωτήματα, λοιπόν, που προέκυψαν είναι πολλά και οι απαντήσεις σε αυτά ομολογουμένως δεν είναι εύκολες.

Κάν’ το όπως ο Τραμπ

«Το πρακτορείο Reuters θα έπρεπε, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη, να είναι περισσότερο προσεκτικό και να μη φιλοξενεί «δημοσιεύματα» αμφιβόλου προελεύσεως και μηδενικής αξιοπιστίας». Ποιος δίνει μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας στο Reuters; Το Μέγαρο Μαξίμου. Αφορμή στάθηκε το θέμα που ανέβασε το βρετανικό πρακτορείο περί φημολογίας για μια έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα. Η είδηση, βέβαια, δεν είναι πως το Μαξίμου επιτίθεται σε ένα Μέσο. Η είδηση είναι το σχόλιο της κατακλείδας της κυβερνητικής ανακοίνωσης: «Είμαστε και επισήμως στην εποχή των fake news. Aυτή τη φορά και με τη σφραγίδα του Reuters. Κρίμα…». Οι σύντροφοι μοιάζουν ολοένα και περισσότερο στον νέο πλανητάρχη. Ο όρος fake news, άλλωστε, χρησιμοποιήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες που βρέθηκε στο –χρυσοποίκιλτο πια –Οβάλ Γραφείο για να επιτεθεί στα παραδοσιακά μίντια που του ασκούσαν κριτική. Από το CNN μέχρι τους «New York Times». Τον πρόεδρο που απέκλεισε από το μπρίφινγκ του Λευκού Οίκου το CNN, τους «New York Times», τους «Los Angeles Times», το Politico και το BuzzFeed. Να μια καλή ιδέα που ακόμη δεν έχουν εφαρμόσει οι βαλκάνιοι θαυμαστές του.

Μενεγάκη

Δεν την έπεσε μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στον Πάνο Καμμένο από το βήμα της αίθουσας της Γερουσίας. Ο υπουργός δέχθηκε κι άλλα πυρά. Από το πλατό της Ελένης Μενεγάκη. Ο Κώστας Μπακογιάννης βρέθηκε στην εκπομπή της. Η εθνική μας παρουσιάστρια τον ρώτησε για κάτι παλιές του δηλώσεις για το υπουργικό στεφάνι στη θάλασσα των Ιμίων. Τι απάντησε ο περιφερειάρχης; «Κάτι με έπιασε και ανέδειξα αυτό που εγώ έβλεπα ως την υποκρισία του συγκεκριμένου προσώπου –με όλο τον σεβασμό το λέω, γιατί από ό,τι καταλαβαίνω βλέπει «Happy Day», φαντάζομαι θα βλέπει κι εσένα, άσε μην μπλέξουμε. Μετά με πήρε και με σήκωσε. Κύριε υπουργέ, αν με βλέπετε, παρακαλώ έλεος! Εντάξει; Οχι άλλο κάρβουνο. Το κάναμε». Βλέπει άραγε ο Καμμένος Μενεγάκη; Γιατί όχι; Ο Καρανίκας πώς βλέπει;