Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή. Η οικονομική και κοινωνική κρίση έχει βαθύνει, η αβεβαιότητα επιτείνεται, τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα είναι μπροστά μας. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία έρχονται νέα μέτρα που πλήττουν τους πάντες και περικόπτονται κοινωνικές δαπάνες. Ελεύθεροι επαγγελματίες, νέοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και τα νοικοκυριά βρίσκονται σε απόγνωση, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον έρχεται να προστεθεί μία ακόμη πιο επικίνδυνη πτυχή της κυβερνητικής πολιτικής. Η εθνικολαϊκιστική πολιτική στα θέματα εξωτερικών και άμυνας, όπως αναδεικνύεται από τον κυβερνητικό εταίρο, πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο. Η πολιτική αυτή ασκείται με την ανοχή του Πρωθυπουργού, ο οποίος είναι πλέον όμηρος του Καμμένου με στόχο την παραμονή στην εξουσία. Οι ευθύνες για την επιλογή προσώπων σε κρίσιμα πόστα βαρύνουν αποκλειστικά τον κ. Τσίπρα, από τον Βαρουφάκη… έως τον Καμμένο.

Σε αυτό το περιβάλλον πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα την εντολή του Καμμένου για προμήθεια νέων κοστοβόρων εξοπλιστικών προγραμμάτων με συνολικό κόστος πάνω από 2 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά στη σημερινή οικονομική συγκυρία. Ακολούθησα τον δρόμο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ώστε να ενημερωθεί η Βουλή για το αίτημα του υπουργού.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ήρθε και αντί να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα που του έθεσα, επιδόθηκε σε παλικαρισμούς και τραμπουκισμούς με μια ρητορική ταυτόσημη με την ακροδεξιά πτέρυγα της Βουλής. Από τη θέση του υπουργού προσπάθησε να ασκήσει «αντιπολίτευση» στην αντιπολίτευση. Ξέχασε ότι ήταν 18 χρόνια βουλευτής της ΝΔ και υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή το διάστημα 2007 – 2009 που οδήγησε τη χώρα στην κρίση και στα Μνημόνια.

Για να αντιμετωπιστεί η όποια ενδεχόμενη απειλή, δεν είναι λύση οι νέες προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων, ιδίως στις σημερινές συνθήκες.Για την ισχυρή αποτροπή της πρέπει να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση και εκτίμηση των εξελίξεων και συντονισμένη διπλωματική δράση. Η εθνικά υπεύθυνη στάση θα αποτρέψει τον κίνδυνο. Η χώρα μας κινδυνεύει περισσότερο από τον Καμμένο και όχι από την έλλειψη ορισμένων νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Οι συνεχιζόμενες εν θερμώ αντιδράσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας απέναντι στην υπαρκτή προκλητικότητα των Τούρκων είναι μία επικίνδυνη εθνικά στάση. Τα εθνικά θέματα απαιτούν ψυχραιμία και υπευθυνότητα και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να βάλει σε κίνδυνο ολόκληρη τη χώρα. Μάλιστα υπήρξαν πληροφορίες ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έφθασε μέχρι και στο σημείο να προβλέψει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στην Κύπρο τον Ιούνιο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Κύπρου. Επιτέλους, κάποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ ή την κυβέρνηση να μαζέψει τον «σύντροφό» τους Πάνο Καμμένο. Οταν στο πρόσφατο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ άκουσα τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να αποκαλεί τους συνέδρους συντρόφισσες και συντρόφους, αισθάνθηκα περίεργα, όταν είδα το Συνέδριο να καταχειροκροτεί προβληματίσθηκα για εθνικολαϊστική στροφή, τώρα –που δεν βλέπω τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκάθαρα να τον αποδοκιμάζει -, αναρωτιέμαι, τόσο πολύ μοιάζουν πλέον;

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς