Την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες επετεύχθη προσυμφωνία. Η αξιολόγηση δεν έκλεισε! Πότε θα κλείσει; Ο,τι και να λέει η αμφίσημη ελληνική κυβέρνηση, η απάντηση είναι: Θα δούμε!

Κάποια στιγμή θα προψηφιστούν οι νόμοι (όπως οι προτηγανισμένες πατάτες!) και θα μας περιμένουν για κατανάλωση το ’19(;).

Σε προεκλογική περίοδο οι πολιτικοί μεταμορφώνονται σε καλοσυνάτους ανθρώπους. Δείχνουν ότι κάνουν χάρες. Αυτά μέχρι τις εκλογές, την επομένη αλλάζουν. Οι ευρωπαίοι πολιτικοί δεν αποτελούν εξαίρεση, επιδαψιλεύουν επαίνους, τονίζουν πόσο προχωρήσαμε στον σωστό δρόμο, άντε λίγα μέτρα(!) ακόμα, μας λένε, και βγαίνετε στις αγορές. Ξέρουν ότι δεν είναι αλήθεια, αλλά ενόψει εκλογών (τους) επιδιώκουν ηρεμία, αισιοδοξία, ψήφους, κι όχι ελληνικά αδιέξοδα. Από μέσα τους βρίζουν.

Σε κάθε περίπτωση, ενωμένοι οι δανειστές, παρ’ όλες τις διαφορές τους, κι όχι μπουλούκ ασκέρ όπως εμείς, επιβάλλουν τις απαιτήσεις τους και μας προσφέρουν θολά αντίμετρα-άλλοθι(!) και χρόνο. Ούτως ή άλλως εμείς χρυσοπληρώνουμε τις καθυστερήσεις, όπως καλά γνωρίζει η καμπούρα μας.

Οι Ευρωπαίοι έχουν κρίσιμες εκλογές, οι τροϊκανοί ξανάρχονται με τις απαιτήσεις που είχαν φεύγοντας. Εμείς;

Ο ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται πώς να εκμεταλλευτεί την κρίση όσο είναι κυβέρνηση, ώστε να σταθεροποιήσει τη θέση του στην κεντρική πολιτική σκηνή, τοποθετώντας πασσάλους στο οικόπεδο! Η ΝΔ, αφού εκλογές δεν γίνονται, θα επιδιώξει την αποδόμηση της κυβέρνησης, φοβούμενη τη δική της συνοχή και το ασαφές πρόγραμμά της. Οι μικρότεροι διεκδικούν μια θέση στον ήλιο, καθότι μετεκλογικώς θα είναι περιζήτητοι!

Οι πολίτες, που είναι μικρά αντίγραφα των πολιτικών τους εκπροσώπων, πασχίζουν να επιβιώσουν μετερχόμενοι γνωστές μεθόδους, ακολουθώντας αμφιλεγόμενες ατραπούς.

Οι συμπεριφορές αυτές περιγράφουν μέρος της παρακμής των τελευταίων χρόνων.

Θα αναρωτηθεί κάποιος πώς θα επανέλθουμε στην κανονικότητα, μην εννοώντας ασφαλώς την περίοδο Καραμανλή του νεότερου. Αν δεν φοβόμαστε να αντικρίσουμε την αλήθεια, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η εξάρτηση από τους δανειστές και η λιτότητα ήρθαν για να μείνουν, ακόμα κι αν υπάρξουν διευκολύνσεις στις πληρωμές του χρέους. Ο Ντράγκι τρέμει την επισφαλή κατάσταση των τραπεζών!

Μόνο υπερβάσεις και ύπαρξη πολιτικών υπεράνω μικροκομματισμών μπορούν να δώσουν μια νέα ώθηση εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, όποια και να είναι η εξέλιξη της ΕΕ. Δεν το δείξαμε μέχρι σήμερα, θα το δείξουμε τώρα; Χλωμό!

Εκτός κι αν έχει προσφύγει η κυβέρνηση στον καθηγητή και υφυπουργό Παιδείας κ. Ζουράρι, που γνωρίζει να διαβάζει το φλιτζάνι(!), οπότε κάτι περισσότερο θα ξέρει για το μέλλον μας!

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός