Πίσω από τις τεχνικές λεπτομέρειες και τα αναμφισβήτητα μέτρα –που πάντα πληρώνει ο λαός –ο χθεσινός λευκός καπνός για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα αναδιατάσσει το πολιτικό σκηνικό. Κι αυτό αφού το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ευρωπαϊκού τόξου της χώρας εκπληρώνεται για δεύτερη φορά, αλλά όχι από τους ίδιους: το αίτημα αυτό ήταν, είναι, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η επανεκκίνηση της συζήτησης για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Ακριβώς πάνω στο έδαφος μετέωρου χρόνου γράφτηκαν τα πιο τρομολαγνικά σενάρια. Μέρος τους μοιάζει να πριμοδότησε η ίδια η κυβέρνηση, αφού την ευνοούσαν στην εικόνα που επιχειρεί να διατηρήσει, του ευρωσκεπτικιστή και του δαρμένου από τους δανειστές. Και ειδικά σε μια συγκυρία που δεν είναι τόσο αυτονόητο πως η πλειοψηφία του λαού βλέπει θετικά το ευρώ και τη γερμανική αρχιτεκτονική.

Τώρα όμως, και ανεξαρτήτως του πακέτου μέτρων που έρχεται, ο πολιτικός χρόνος αλλάζει. Σε πολλούς, για παράδειγμα, διαφεύγει πως η επόμενη αξιολόγηση πιθανώς δεν θα έχει πια τον Σόιμπλε. Η συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ από την άλλη θα συνεχίσει να γίνεται. Αν και ο εν λόγω θεσμός έχει να δώσει χρήματα στη χώρα καιρό πια. Ο πολιτικός χρόνος επιμηκύνεται αναμφισβήτητα για την κυβέρνηση. Η οποία εκτός απρόοπτου –και αφού μέρος των μέτρων αφορούν την Ελλάδα μετά το 2019 –θα ζητήσει ευρύτερη συναίνεση στην ψήφισή τους. Βεβαίως, και μέχρι να δούμε τις απόλυτες και σαφείς εξειδικεύσεις του πακέτου, πρέπει να πούμε πως όπως η χθεσινή εξέλιξη τερματίζει τη συζήτηση για παρένθεση Τσίπρα, έτσι και η εξέλιξη και εφαρμογή των μέτρων αποτελεί και παράγοντα συμπίεσης του κυβερνώντος κόμματος. Οχι σπάνια, η εφαρμοζόμενη πολιτική συχνά είναι και μοιραία για τον μηχανοδηγό της.

Η αναδιάρθρωση όμως του πολιτικού σκηνικού έχει ακόμη δύο πλευρές. Η πρώτη σχετίζεται με τους ΑΝΕΛ και το πόσο ακόμη η συνύπαρξη δύο ξένων θα συνεχιστεί με τους ίδιους όρους. Η δεύτερη έχει να κάνει με τη Νέα Δημοκρατία. Το αφήγημα «σφυροκόπημα και αίτημα για εκλογές» εκπνέει. Η μετατόπιση της πολεμικής στη χροιά των μέτρων δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση αν προηγουμένως έχει ζητηθεί από τον Τσίπρα ευρεία πλειοψηφία στην ψήφισή τους. Παραδόξως, η κυβερνητική απομείωση θα συνοδευτεί από παρατεταμένη κρίση στην Κεντροδεξιά. Ο επόμενος πολιτικός κύκλος που θα αρχίσει κατά τη λήξη του προγράμματος –φθινόπωρο του 2018 –θα έχει και νέους παίχτες.