Τη βαρβαρότητα την έχουμε σχεδόν συνηθίσει. Χώρες ορθώνουν τείχη, πολιτικοί κάνουν ρατσιστικά σχόλια, ακροδεξιοί διαδηλώνουν εναντίον των προσφύγων. Μόλις προχθές, ο ηγέτης της ολλανδικής Ακροδεξιάς Γκέερτ Βίλντερς χαρακτήρισε «αποβράσματα» τους Μαροκινούς που ζουν στην Ολλανδία. Αλλά οι δηλώσεις του αυτές πνίγηκαν στη λαοθάλασσα των Καταλανών που διαδήλωναν την ίδια ώρα στη Βαρκελώνη με το υπέροχο σύνθημα «Volem acollir» (Θέλουμε να τους καλωσορίσουμε).

Υπάρχουν δύο τρόποι να αντιμετωπίσεις το τέρας. Ο ένας είναι να προσπαθήσεις να του μοιάσεις, ελπίζοντας ότι θα σε λυπηθεί. Ο άλλος είναι να το πολεμήσεις με όλους τους τρόπους, αντιτάσσοντας στη μισαλλοδοξία την αλληλεγγύη, στον λαϊκισμό τον ανθρωπισμό. Ο πρώτος τρόπος δοκιμάστηκε από πολλούς πολιτικούς και έφερε τον Βίλντερς και τη Λεπέν στα πρόθυρα της εξουσίας. Ο δεύτερος υποδεικνύεται τώρα από τους πολίτες και αποτελεί τη μοναδική ελπίδα για την ανόρθωση και τη σωτηρία της Ευρώπης.

Το χρώμα της όασης της Βαρκελώνης ήταν το γαλάζιο, το χρώμα της Μεσογείου, όπου πνίγηκαν πέρυσι 5.079 πρόσφυγες και φέτος, μέχρι σήμερα, άλλοι 250. Εκεί κατέληγε συμβολικά και η ογκώδης συγκέντρωση. Και το σύνθημα «Φτάνουν οι δικαιολογίες!» είναι βέβαιο πως ακούστηκε όχι μόνο μέχρι την έδρα της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά μέχρι το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, την Αγκυρα και την Ουάσιγκτον. Αρκετά έχουν εξευτελιστεί και χλευαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δημοκρατικές αξίες. Ηλθε η ώρα της αντεπίθεσης.