Ο Νίκος Φίλης δεν έχει ακριβώς το πέταγμα της πολιτικής πεταλούδας, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται τόσο μακριά από το ΠΑΣΟΚ όσο ο Ατλαντικός από την Ιαπωνία –τουλάχιστον όχι πια. Οι δηλώσεις του, πάντως, δημιουργούν ένα κάποιο χάος που ξεπερνά τα όρια του κυβερνητικού συνασπισμού. Σε μια πιο αισθηματική ανάγνωση, τα αισθήματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς για τη λάιτ Ακροδεξιά «ξεθωριάζουν», όπως είπε ο πρώην υπουργός, κι αυτό που αναστατώνεται δεν είναι το ζευγάρι, αλλά ολόκληρη η γειτονιά. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ως νέα νύφη στην οποία συγχωρούνται τα παλιά παραστρατήματα. Και η ΝΔ ως υποψήφιος γαμπρός που κινδυνεύει να μείνει μόνος στα σκαλιά της εκκλησίας.

Είτε ως πολιτική πεταλούδα είτε ως πολιτική προξενήτρα, ο Νίκος Φίλης έκανε μια πρόταση. Και η αναστάτωση αποτυπώθηκε ήδη από την πρώτη αντίδραση της Φώφης Γεννηματά. Η πρόεδρος της ΔΗΣΥ περιέγραψε ένα μπερδεμένο σχήμα στο οποίο όλα απαγορεύονται και τα πάντα επιτρέπονται, από τα δίδυμα και τα τρίδυμα έως την απλή αναλογική. Είναι ένας γρίφος αντάξιος μιας πολύφερνης νύφης –θα την πάρει όποιος δώσει τα περισσότερα. Αλλά είναι κατώτερος και των πολιτικών και των εθνικών περιστάσεων. Των πολιτικών, επειδή κανένα κόμμα δεν χτυπήθηκε τόσο λυσσαλέα από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο το δικό της –να φανταστεί κανείς, ακόμη «βρωμάει». Και εθνικών επειδή το απολύτως υπαρκτό χάος δεν καταπίνει απλώς κόμματα, αλλά ολόκληρες χώρες.

Με άλλα λόγια, έξω λυσσομανάει η θύελλα. Και μέσα, στο σπίτι με τα σαθρά θεμέλια και τα σπασμένα παράθυρα, κάποιοι κάθονται στο σαλονάκι και αλληλοπροξενεύονται. Χωρίς να βλέπουν τη στέγη που ετοιμάζεται να τους πέσει στο κεφάλι.