Σύμφωνα με τους ειδικούς της διατροφής, το «0% λιπαρά» δεν είναι τόσο υγιεινό όσο ακούγεται. Γιατί μπορεί με τη χημική επεξεργασία να εξαφανίζεται εντελώς το λίπος από τα γιαούρτια και το τυρί, αλλά χάνεται η διατροφική αξία. Ισχύει στην πολιτική ό,τι και για τα γαλακτομικά; Είναι ένα ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι ολλανδοί ψηφοφόροι μετά τις πιθανότητες που έδωσε ο κεντροδεξιός Μαρκ Ρούτε για μετεκλογική συνεργασία με τον ακροδεξιό Γκέερτ Βίλντερς. Πόσες είναι αυτές; «Μηδέν τοις εκατό» όπως έγραψε ο ίδιος στο twitter.

Είναι ένα «μηδέν τοις εκατό» καθαρό –και χωρίς χημική επεξεργασία. Είναι ένα «μηδέν τοις εκατό» που εάν εξαφανίζει κάτι, αυτό είναι ένας πολιτικός εκβιασμός: τον πολιτικό εκβιασμό του Βίλντερς ότι ως βέβαιος νικητής των εκλογών του Μαρτίου θα πρέπει να στηριχθεί από τα υπόλοιπα κόμματα για να κάνει κυβέρνηση επειδή αυτό είναι το «θέλημα του λαού». Για να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει πολιτική απάτη χωρίς επίκληση σε ένα ιδεώδες, σε μια ανώτερη αξία, σε έναν ευγενικό σκοπό. Ο Βίλντερς επικαλέστηκε τη βούληση του λαού, όπως θα μπορούσε να έχει επικαλεστεί οτιδήποτε άλλο –από την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας έως την απελεύθερωση από τους τοκογλύφους του ενιαίου νομίσματος.

Η ριζοσπαστική Αριστερά δεν πρόφερε ποτέ αυτό το «μηδέν τοις εκατό». Συνεργάστηκε με τη λάιτ Ακροδεξιά για να φτιάξει τελικά μια κυβέρνηση που μάζεψε πολύ γρήγορα πολύ λίπος. Και τώρα αναζητεί ένα λιποδιαλυτικό στη συνεργασία με την Κεντροαριστερά –«έστω κι αν βρωμάει» όπως είπε ο Νίκος Φίλης. Μόνο που είναι κάπως αργά. Η Φώφη Γεννηματά θα μπορούσε να γράψει στο twitter ό,τι και ο Μαρκ Ρούτε: «Μηδέν τοις εκατό». Και θα ήταν απολύτως υγιές.