Το καμουφλαρισμένο ψέμα στο ποδόσφαιρο ονομάζεται στατιστική. Την επικαλούνται όλοι, αλλά την προσαρμόζουν ανάλογα του αποτελέσματος.

Η στατιστική μοιάζει με το πρώτο τέταρτο του φεγγαριού. Οση αλήθεια δείχνει, άλλη τόση κρύβει. Απόδειξη, η τελευταία κατάταξη των συλλόγων στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπως τη δημοσίευσε η UEFA.

Ως βασικό κριτήριο, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έλαβε υπόψη της τους βαθμούς που έχουν συγκεντρώσει οι ομάδες. Σύμφωνα με τη λίστα, ο Ολυμπιακός κατέχει την ιδιαίτερα τιμητική 17η θέση. Τεράστια επιτυχία αν αναλογιστούμε τα θηρία που άφησε πίσω του, όπως την Ατλέτικο Μαδρίτης, την Μπενφίκα και τη Ρόμα.

Ο διάβολος ωστόσο κρύβεται στη λεπτομέρεια. Αν διαιρέσουμε τους 96 βαθμούς που έχουν συγκεντρώσει οι Ερυθρόλευκοι με τους 110 αγώνες που έχουν δώσει σε 17 σεζόν, το αποτέλεσμα δίνει 0,87 βαθμούς ανά παιχνίδι. Η 25η στην κατάταξη, Μονακό, έχει συγκεντρώσει 67 βαθμούς σε 60 παιχνίδια. Ητοι, 1,116 βαθμούς ανά παιχνίδι, πολύ περισσότερους απ’ όσους ο Ολυμπιακός. Η Ατλέτικο, στις μόλις επτά συμμετοχές της έχει φτάσει δύο φορές στον τελικό, ενώ το ποσοστό των βαθμών της ανά αγώνα είναι 1,30.

Ο Ολυμπιακός όμως, που στην καλύτερη περίπτωση έχει φτάσει μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης, εμφανίζεται καλύτερος από τους Ροχιμπλάνκος. Πρόκειται για τη δημιουργική στατιστική, το άλλο μισό του φεγγαριού.