Τι είναι αυτό που έχει σημασία στο ζήτημα των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν και η Τουρκία έχει ζητήσει την έκδοσή τους; Τι κρίνεται από τον τρόπο με τον οποίο θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη στις 23 Ιανουαρίου;

Οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου στις αγορεύσεις τους το είπαν ξεκάθαρα: στην Τουρκία κινδυνεύει η ζωή τους και δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις για μια δίκαιη δίκη. Οι δικαστές, συνεπώς, καλούνται να κρίνουν εάν αυτό ισχύει και να απορρίψουν το αίτημα για απέλαση ή ότι δεν ισχύει και να το κάνουν δεκτό.

Θα μου πείτε, καλά, οι δικαστές δεν βλέπουν τι γίνεται εκεί, δεν διαβάζουν; Ας τους αφήσουμε ανεπηρέαστους να αποφασίσουν. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να αναλογιστούμε τις επιπτώσεις από την κάθε επιλογή.

Η απόρριψη της απέλασης σημαίνει ότι παραμένουμε στο στρατόπεδο των χωρών που υπερασπίζονται αρχές, αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί στις δυτικές δημοκρατίες, με όλα τα ελαττώματά τους. Σημαίνει επίσης ότι μάλλον δεν επηρεαζόμαστε από εξωτερικές πιέσεις (Κυπριακό, συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, πίεση της γείτονος κ.λπ.), δεν υποκύπτουμε στη λογική του σκοπού που αγιάζει τα μέσα γιατί έχουμε άλλα σημαντικότερα ζητήματα, από τα οποία δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσουν οκτώ τούρκοι αξιωματικοί. Ενδεχόμενη απέλαση βάζει τη ζωή τους σε θανάσιμο κίνδυνο. Τόσο απλά, τόσο άμεσα. ΄

Αρα πρέπει να επιλέξουμε πού ανήκουμε, σε ποια χώρα θέλουμε να ζούμε, πώς θέλουμε να μας βλέπουν οι άλλοι. Εάν «θυσιάσουμε» αυτούς τους ανθρώπους για να έχουμε την ησυχία μας, διαπράττουμε ηθικό έγκλημα και το κόστος που θα καταβάλουμε θα είναι ανυπολόγιστο. Στην όποια πολιτική συγκυρία, ακόμα και στην πιο δύσκολη και την πιο περίπλοκη, δεν μπορεί να μπαίνει σε ζυγαριά η ανθρώπινη ζωή. Εάν διαβούμε αυτή τη γραμμή, υπάρχει κατηφόρα χωρίς τέλος και all bets are off, δεν υπάρχει όριο.

Η υπεράσπιση του πυρήνα των αρχών και των αξιών, ο οποίος διαμορφώθηκε στο πέρασμα της Ιστορίας, είναι η ζώνη ασφαλείας μας. Χωρίς αυτή τη ζώνη δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να σταματήσει την πτώση.

Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης είναι αντιδήμαρχος στον Δήμο Αθηναίων με αρμοδιότητες τα θέματα των Μεταναστών και Προσφύγων.