Το λένε οι Αγγλοσάξονες: δεν μπορείς να διδάξεις νέα κόλπα σε γέρικα σκυλιά. Αλλά τα νέα; Γιατί επιμένουν στα γερασμένα κόλπα; Τι κάνει, ας πούμε, τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να πιστεύουν ότι αν αλλάξουν τον εκλογικό νόμο και διορίσουν μερικές χιλιάδες στο Δημόσιο θα αποτρέψουν τη συντριβή που προοιωνίζονται οι δημοσκοπήσεις στις εκλογές;

Το τελευταίο γέρικο σκυλί που προσπάθησε να γυρίσει το παιχνίδι με το παλιό κόλπο των διορισμών ήταν η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή. Εχασε με δέκα μονάδες διαφορά από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σήμερα λειτουργούν ως σάρκα από τη σάρκα του μεταπολιτευτικού συστήματος. Με όλες τις έξεις του, όλους του τους αυτοματισμούς αλλά και με έναν αταβισμό που αποδεικνύει ότι αυτό που ήταν πραγματικά δύσκαμπτο και ανίκανο να αλλάξει σε αυτά τα επτά χρόνια της κρίσης ήταν το πολιτικό σύστημα και όχι η κοινωνία. Το βάρος της ευθύνης που σήκωσε δυσανάλογα το ΠΑΣΟΚ και η τιμωρία του δεν λειτούργησαν διδακτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, τον απελευθέρωσαν. Τον έκαναν πιο γέρικο και από τα γέρικα σκυλιά που κλωτσούσε σε κάθε ευκαιρία.

Για να κυβερνήσει με νέα κόλπα; Οχι, για να επαναλάβει μέχρι τελικής πτώσης όλα τα παλιά με μια επικίνδυνη προσθήκη: την πίεση προς τα μέσα ενημέρωσης. Ποτέ στο μεταπολιτευτικό παρελθόν ο Τύπος δεν είχε γίνει στόχος τέτοιων επιθέσεων, απειλών και απαξίωσης από μια κυβέρνηση. Ποτέ η δυσαρέσκεια δεν είχε εκδηλωθεί με τόσο φανερή απέχθεια και με μεθόδους Τραμπ, Μπέπε Γκρίλο και Ορμπαν. Τα νέα σκυλιά δεν κυβερνούν μόνο με τα παλιά κόλπα της Μεταπολίτευσης. Αλλά και με τα κόλπα πολύ πιο σκοτεινών εποχών.