Και ξαφνικά, εκεί που λαγοκοιμόταν, η Κεντροαριστερά έγινε αμέρικαν μπαρ! Μόνο στα χέρια δεν έχουν πιαστεί ακόμη.

Κακό χωριό τα λίγα σπίτια, θα μου πείτε. Σωστό. Χειρότερο χωριό όμως είναι τα λίγα σπίτια που υποδύονται τη μεγαλούπολη.

Διότι, ως γνωστόν, η αυτογνωσία είναι η πρώτη αρετή της πολιτικής. Και το μέτρημα –για να μην ξεχνάμε τον Λίντον Τζόνσον.

Πάμε λοιπόν να μετρήσουμε.

Ερώτημα πρώτο. Ενα μικρό κόμμα, ένα μικρότερο, μια οικογενειακή σέχτα και μερικοί καλοί άνθρωποι αποτελούν παράταξη;

Απάντηση. Ούτε κατά διάνοια. Αν μαζέψεις τέσσερις φτωχούς, δεν κάνεις έναν πλούσιο.

Για να γίνουν παράταξη, χρειάζονται πολλά άλλα και πολλοί άλλοι. Και για να μαζευτούν χρειάζεται συλλογική αυτογνωσία.

Ερώτημα δεύτερο. Αποτελεί από μόνη της λύση η ενότητα;

Απάντηση. Από μόνη της όχι. Πρέπει πρώτα να αποφασίσεις ποιος είσαι και τι θέλεις να κάνεις για να καταλάβεις με ποιους πρέπει να ενωθείς. Πάλι αυτογνωσία, λοιπόν.

Διαφορετικά, δεν ξέρεις γιατί χρειάζεσαι τον Παπανδρέου περισσότερο από τον Λεβέντη –που τουλάχιστον μετράει οκτώ βουλευτές και 2-3% σε όλες τις δημοσκοπήσεις…

Ερώτημα τρίτο. Μπορείς να κάνεις πολιτική χωρίς να εξηγείς την πολιτική που κάνεις;

Απάντηση. Δεν μπορείς. Η Φώφη πήρε μια απόφαση για την οποία υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις, καμία αντίρρηση. Εγινε το ΠΑΣΟΚ άνω κάτω, όπως ήταν αναμενόμενο. Και μιλώντας στην ΚΕ αφιέρωσε έντεκα λέξεις απλώς για να καταγράψει το γεγονός, χωρίς να αναφέρει καν το όνομα Παπανδρέου.

Αν όμως θέτεις ερωτήματα χωρίς να δίνεις απαντήσεις, τότε τις απαντήσεις τις δίνει ο Βενιζέλος «στο όνομα αυτών που έμειναν πιστοί στη θέση τους». Και μαζεύει το χαρτί. Στοιχειώδης αυτογνωσία.

Ερώτημα τέταρτο. Υπάρχουν «ρετρό διαφωνίες» στις οποίες «όλοι έχουν τα δίκια τους»;

Απάντηση. Δυστυχώς δεν υπάρχουν κι ούτε ποτέ έχουν όλοι τα δίκια τους ώστε να προσπερνάς το δίκιο του καθενός. Αν υπήρχε ρετρό, η πιο ρετρό υπόθεση θα ήταν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Απλή αυτογνωσία.

Ερώτημα πέμπτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Η ΝΔ ανεβαίνει, το ΚΚΕ ανεβαίνει, η Ζωή ανεβαίνει, η Χρυσή Αυγή ανεβαίνει. Γιατί δεν ανεβαίνει η έρμη Κεντροαριστερά που είναι ίσως πιο κοντινός εκλογικός χώρος στον ΣΥΡΙΖΑ;

Η μια απάντηση είναι επειδή έλειπε ο Παπανδρέου.

Η άλλη ότι η Κεντροαριστερά κάτι δεν κάνει καλά –συνολικά εννοώ: και το ΠΑΣΟΚ, και Το Ποτάμι, και η Συμπαράταξη, και οι ΔιαΦλωΡα…

Για να είμαι ειλικρινής, η δεύτερη απάντηση με πείθει περισσότερο.

Τι χρειάζεται λοιπόν για να ψάξουν το στραβό και να το διορθώσουν;

Καλά το καταλάβατε: αυτογνωσία.